Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

onsdag 30 september 2009

Vårt samhälle är inne på en oerhört farlig väg

Det står i en lokaltidning (Mitti) att någon målat ett stort kors vid Norsborgs tunnelbanestation. Bakgrunden är att en ung man körde ihjäl sig på motorcykel i södra Stockholm i augusti i år. Ett stort antal sörjande ställde blommor och ljus vid Norsborgs tunnelbanestation, efter ett tag målades också det stora korset dit.

Enligt SL:s 24 timmarsregel skall allt klotter tagas bort senast ett dygn efter att det upptäckts. Nu har upprepade bombhot riktats mot tunnelbanan om korset tas bort. Både polis och SL:s ledningar backar för hoten och polisen avråder från en sanering av målningen. De som bor i området vill att korset tas bort, många känner obehag inför målningen. Trots detta tas målningen inte bort. Polisen säger att det varit stökigt i södra Stockholm med upprepade bilbränder och annat stök. De vill inte trappa upp stämningen genom att sanera husväggen där målningen sitter och därmed riskera en konflikt med diverse ungdomsgäng.

Man får känslan av att det målade korset inte bara en sorgesymbol utan också en gängsymbol och en symbol för makt och "respekt" för grupper utanför både lagen och det legala samhället. Att samhället representerat av polisen och reseföretaget SL backar för rena hot från dessa obskyra grupper ger mycket starka obehagskänslor. Dessutom lär det motverka sitt syfte, grupperna bakom dessa hot och krav lär få ännu högre tuppkam och de märker att hot lönar sig. Även intern kritik inom polisen har riktats mot denna mycket defensiva linje av samhället och polisen. Bloggen ser med mycket stor oro på att samhället, politikerna och andra samhälliga institutioner backar för dessa rent illegala ungdomsgäng.

Länk Mitti



Ursprungsartikel
Källa: Robsten blog (medlem)

Inga kommentarer: