Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

tisdag 8 september 2009

Polisen ska ta i med hårdhandskarna i Gottsunda

Polisen ska ta i med hårdhandskarna mot vandalerna som kastar sten och bränner bilar i Gottsunda.

- Bränner du bilar och kastar sten behandlar polisen dig illa, säger Länspolismästaren i Uppsala, Erik Steen till Aftonbladet.

Ungdomarna i Gottsunda menar att de utsätts för omotiverade visitationer, att polisen "jävlas" med dem, och att polisen gång på gång använder övervåld mot dem.

Vad är orsak, och vad är verkan, undrar länspolismästaren Erik Steen.

Polisen befinner sig i Gottsunda av en anledning och detta är att det händer många allvarliga brott i området. Polisen måste genomföra skyddsvisitationer för att leta efter narkotika, vapen och tillhyggen. Men naturligtvis ska ingen polis använda övervåld.

- Ungdomarna berättar om hur poliser förnedrar dem och slår dem.

Sådana påståenden ska naturligtvis också utredas. Men det är ju inte vi som kastar sten eller bränner bilar. Grundproblemet kan aldrig vara polisen.

- Ungdomarna säger att de vill hämnas på polisen.

– Det är där jag inte hänger med. Vi är ju där av en anledning från början – att de bränt någon stackars människas bil.

- De säger att ni behandlar dem illa.

– Det är såklart i viss mån sant. Bränner du bilar och kastar sten behandlar polisen dig illa. Men vi ska göra det inom de lagar och förordningar som finns.

Fortsättning lär följa …….

Upsala Nya Tidning
UNT har en ”snyftartikel” införd om en mamma som sedan en dryg vecka tillbaka är livrädd så fort hennes två söner lämnar lägenheten. Vid förra helgens upplopp i Gottsunda greps båda sönerna av polis. Nu gör hon allt för att övertala sina barn att stanna hemma om kvällarna.

- Men det är svårt att bestämma över dem, de är inga småbarn längre, femton och sjutton år. De är nyfikna och vill vara tillsammans med sina vänner. Det enda jag kan göra är att hålla ögonen på dem

- Nu står hon varje kväll tillsammans med sin make på balkongen och tittar ut över Bandstolsvägen. Men hon vågar inte gå ut när polisen är där. Hon är rädd för dem.

UNT uppger i sin artikel att hennes söner är 17 resp 15 år gamla, när Fria Nyheter gör en kontroll i folkbokföringen visar det sig att sönerna är 17,5 år resp nästan 19 år. Födda 1992 (feb) resp 1990 (okt).

Fria Nyheter gjorde en kontroll mot tingsrätten och den yngre av ”änglarna” figurerar under 4 punkter redan hos rättsväsendet. Tre fall av misshandel samt ett fall av förseelse mot trafikförordningen. Ett fall är under utredning just nu av åklagare/polis och brottsrubriceringen är misshandel mm.

Kontakt med artikelförfattaren
redaktion.vast@frianyheter.nu



Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

1 kommentar:

Anonym sa...

I lilla Sverige så räknas ju nästan en sned blick som misshandel/övervåld, så hur vet man om dessa poliser faktiskt brukat övervåld eller bara tagit tag i dem?