De två stora lärarföbunden i Sverige vill att regeringen sätter ner foten och säger om det är tillåtet eller inte att bära heltäckande slöjor i skolan.
Frågan i sig är inte ny för skolan. För några år sedan ville en rektor på en skola i Göteborg få vägledning från Skolverket när det gällde två elever i burqa, en heltäckande slöja med flor framför ögonen. Då kom skolverket fram till att enskilda skolor, om de vill, kan förbjuda elever att bära burqa. Nu är frågeställningen alltså om blivande lärare och barnskötare skall få utöva yrket i heltäckande tygsjok med bara en springa för ögonen.
Men det görs olika bedömningar på olika skolor. Samtidigt som Stockholms stad alltså vill att en student ska ta av sig niqaben så accepterar Stockholms universitets lärarutbildning studenter med samma typ av slöja, där man ser ögonen genom en springa i slöjan.
Lärarfacken vill nu ha enhetliga regler. Båda fackförbunden är också emot att lärarstudenter och lärare har niqab i skolan.
– Grunden i lärande kräver kommunikation. Ansiktsuttryck och kroppsspråk är en viktig del. Det här bör tydliggöras av regeringen, säger Eva-Lis Sirén från Lärarförbundet.
Bakgrunden till att debatten har blossat upp är att 24-åriga egyptiern Alia Khalifa sedan ett år tillbaka har valt att ta på sig ett heltäckande tygsjok som döljer allt utom en öppning för ögonen. (niqab). Stockholms stad vill förbjuda henne att utbilda sig till barnskötare iförd niqab. Alia Khalifa har nu vänt sig till Diskrimineringsombudsmannen (DO)
Hanne Kjöller skriver på DN debatt den 19 september 2009.
Niqab: Dolt ansikte – inget för pedagoger.
Kommunikation är mer än ord. Det är mimik, gester och allt annat som sorterar under den icke-verbala kommunikation som, enligt Wikipedia, står för ungefär 50 procent av det budskap som förmedlas. Skalar man av det blir det stumt och entonigt. Att utbilda sig till lärare är alltså ingen bra idé för den som inte vill undervisa utan sin niqab.
Barnskötare är heller inget bra yrke. Alia Khalifa säger i radion att hon inte skulle vara beslöjad inomhus med barnen, däremot i kontakten med barnens pappor. Alia Khalifa säger redan där att hon inte kan tänka sig manliga arbetskamrater, att det vid sjukdom inte går att ringa in några manliga vikarier och att pappor vid hämtning måste vänta utanför dörren tills Alia Khalifa bytt om.
Det är orimligt. Alia Khalifa bör byta yrkesbana. Eller garderob.
Just nu vill varken utbildningsminister Jan Björklund eller integrationsminister Nyamko Sabuni, velat ge en intervju till Sveriges Radio om de här frågorna men det kanske kommer ett uttalande om deras ståndpunkt under dagen.
Debatten i denna fråga lär fortsätta inte minst i nästa valrörelse om inte regeringen ”sätter ner foten” som lärarfacken kräver. Om inget klargörade i frågan kommer från dagens politiker kan beslöjningen av skolpersonalen antagligen bli en het valfråga.
- DN, debatt – Niqab: Dolt ansikte – inget för pedagoger
- Alia Khalifa: Förbjud mig inte att vara mig själv
- SR Ekot – Lärarförbunden vill ha besked om slöjor
- Newsmill – Debattartiklar om slöjans vara eller inte vara i bland skolpersonalen.
Kontakt med artikelförfattaren
Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar