Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 4 september 2009

Hävt faderskap medför inte förlust av medborgarskap

Regeringsrätten målnummer: 1648-08 och dom meddelades den 27 augusti 2009.

Bakgrund:
En kvinna, född 1971 med medborgarskap i Dominikanska republiken gifte sig i december 1997 med en svensk medborgare, Stefan. Hon har därefter tillsammans med sin dotter Y genom olika beslut beviljats uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytningen till Stefan. Det senaste beslutet gällde till och med den 27 mars 2005.

Under äktenskapet födde kvinnan döttrarna A och L. När de folkbokfördes registrerades de som svenska medborgare. L har också beviljats uppehållstillstånd mellan september 2003 och senast till och med den april 2005.

Västerviks tingsrätt förklarade i en dom i augusti 2004 att Stefan inte var far till A och L. Med stöd av denna dom beslutade Skatteverket den 1 juli 2005 att i folkbokföringsdatabasen inte längre registrera barnen som svenska medborgare.

Migrationsverket avslog i november 2005 ansökningar av kvinnan och dottern Y om fortsatt uppehållstillstånd m.m. och beslutade att utvisa dem. Migrationsverket beslutade också att avvisa A och att utvisa L. Besluten överklagades hos migrationsdomstolen i Stockholm, som i en dom den 22 maj 2007 avslog överklagandena. Domen överklagades hos Migrationsöverdomstolen, som den 13 september 2007 beslutade att inte meddela prövningstillstånd.

Migrationsdomstolens avgörande stod därigenom fast. Genom det nu överklagade beslutet avslog kammarrätten ansökningar av kvinnan och hennes döttrar om resning.

Klagandena har åberopat ett tidigare Regeringsrättsavgörande; RÅ 2006 ref. 73. Omständigheterna i målet liknade de nu aktuella, och Regeringsrätten fann då att domen, i vilken en man förklarades inte vara far till ett barn, inte medförde att detta förlorade sitt svenska medborgarskap.

Migrationsverket har yttrat sig i målet i Regeringsrätten:

- Verket delar inte den slutsats som Regeringsrätten har kommit fram till i avgörandet RÅ 2006 ref. 73. Det finns en principiell skillnad mellan å ena sidan förvärv av svenskt medborgarskap i kraft av själva lagen (ipso jure) och å andra sidan genom beslut (anmälan och ansökan). Ett beslut om svenskt medborgarskap efter anmälan eller ansökan innebär ett formellt ställningstagande till vissa förutsättningar om förvärv av svenskt medborgarskap som föreskrivs i lagen (2001 :82) om svenskt medborgarskap. Om beslutet senare visar sig vara felaktigt till följd av att någon av förutsättningarna brustit kan förvisso hävdas att förvaltningsrättsliga principer och regeringsformen förhindrar att beslutet blir ogiltigt.

Situationen är emellertid annorlunda när ett svenskt medborgarskap förvärvas enligt lag genom födelse eller annat ”automatiskt” förvärv. Här sker inte någon myndighetsprövning av förutsättningarna för förvärvet. Det fattas inte heller något beslut om förvärvet.

Folkbokföringens ”beslut” om att anteckna A och L som svenska medborgare är inte ett beslut om förvärv av svenskt medborgarskap och inte heller något beslut som är bindande för andra myndigheter. När grunden för folkbokföringen konstaterades vara felaktig har myndigheten ändrat sin medborgarskapsanteckning. Migrationsverket gör den bedömningen att något svenskt medborgarskap aldrig förvärvats av barnen.

Regeringsrättens dom
Regeringsrätten beviljar resning och visar målet åter till Migrationsverket för ny prövning av frågan om uppehållstillstånd m.m.

Regeringsrätten konstaterar nu att det genom domen klarlagts att en dom om hävande av faderskap inte innebär att barnet förlorar det svenska, genom födseln, förvärvade medborgarskapet. Migrationsverket och domstolarna har således grundat sina avgöranden av frågan om uppehållstillstånd för kvinnan och hennes döttrar på den felaktiga förutsättningen att de sist födda flickorna inte var svenska medborgare.

Avgörandena grundar sig därmed på en sådan felaktig rättstillämpning som utgör grund för resning. Målet visas åter till Migrationsverket för ny prövning av frågan om uppehållstillstånd.

Ombud för kvinnan och de tre barnen: Advokat Johan Rosén
Domare i Regeringsrätten: Susanne Billum, Gustaf Sandström, Carina Stävberg, Anna-Karin Lundin, Anita Saldén Enérus samt föredragande regeringsrättssekreterare Lena Björner

Fria Nyheter: – Vem som är biologisk fader till barnen A och L framgår ej av domen.

Kontakt med artikelförfattaren
redaktion.vast@frianyheter.nu



Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: