Vid halvtretiden på morgonen den 6 september 2008 inträffade ett uppmärksammat misshandelsfall i stadsdelen Gnesta i Södertälje. En ung kvinna som kom gående tillsammans med en kompis och sin pojkvän tilltalades med epitetet ”svennehora” av någon/några personer ur ett ungdomsgäng. När kvinnan markerade att hon inte accepterade att bli tilltalad på det sättet blev hon misshandlad.
I en artikel i Länstidningen i Södertäljes internetversion, som numera tycks raderad, fanns tidigare följande stycke ur en intervju med den svårt misshandlade kvinnan att läsa:
”– Vi hann knappt blinka så kom det 20 till 25 stycken mot oss från alla håll. Det gick så snabbt att jag tror att de bara väntade på att få hoppa på någon.
Först attackerades pojkvännen med flera slag i ansiktet. När han föll sprang fler fram och sparkade mot huvudet.
– Jag låg och försökte skydda huvudet, säger han.
När den 20-åriga kvinnan försökte hjälpa sin pojkvän slogs hon också ner.
– Det sista jag minns var minst åtta par fötter som sparkade från alla håll. Sen svartnade det för ögonen, säger kvinnan. ”
En annan gruppering bestående av sex unga män, dock inte ett ungdomsgäng, numera kända som Gnestas Hjältar försökte avstyra misshandeln. De lyckads med detta men blev själva misshandlade.
I en artikel i Länstidningen i Södertälje, som numera tycks raderad från Internet, stod följande tidigare att läsa om denna misshandel:
”När männen från Gnesta försökte avstyra misshandeln anfölls de av en hord ungdomar, vissa beväpnade med tillhyggen och knogjärn. En av männen, en 19-åring, fick okbenet avslaget och kort efter även näsbenet och trumhinnan spräckt.”
”– Hade de här idrottskillarna från Gnesta inte lyckats stå kvar på benen hade detta kunnat sluta i en dödsmisshandel. Det är bara en tidsfråga innan så sker, säger Ove Nilsson vid Södertäljepolisen.”
Om den misshandlade kvinnans skador har Länstidningen berättat:
”Hon hade blånader och skrapmärken i huvudet, bröstkorgen var intryckt av stampningar och låren fyllda av stora blålila märken från sparkande fötter.”
Utredningsläget initialt gott
Utredningsläget tycktes initialt gott, på TV3-programmet efterlysts hemsida stod följande stycke, tagit ur en intervju med Kia Samrell från Södertäljepolisen, att läsa den 11 september 2008:
”Flera vittnen vill berätta
Hon berättar att utredningsläget ser bra ut eftersom det finns flera vittnen och målsägare till händelsen. Och de är villiga att berätta om vad de sett.- Äntligen är det några som vågar berätta vad de har sett, det är vi jätteglada för. Så det ser som att vi kommer att kunna lösa det här, säger Kia Samrell.
Under torsdagen kommer flera förhör att hållas med vittnen och målsäganden. Polisen har särskilt ögonen på en person som ska ha varit drivande i gängmisshandeln, men det var under torsdagsförmiddagen för tidigt att tala om misstänkta.”
Missnöjda brottsoffer
Den 22 januari 2009 la polisen ner förundersökning vad gäller misshandeln av de sex unga männen och den 3 februari lades förundersökningen vad gäller misshandeln av kvinnan ner. Nils Lundgren vid Södertäljepolisen menar på att det var problem att få folk att vittna:
”– Jag uppmanar folk att vittna, det är en bristvara i Södertälje och speciellt i ungdomskretsar. Trots att 30 personer fanns på plats var det ingen förutom de inblandade som vittnade och de gav vaga utpekanden. Vi gjorde ett allvarligt försök att komma någon vart med det här, men vi kan inte trolla med knäna.”
Polisman Arne Filipsson tillägger:
”får vi inte ett tidigt gripande på plats så blir det väldigt svårt att utreda när så många varit på platsen”
Den misshandlade kvinnan berättade för Länstidningen när hon fick reda på att utredningen lagts ned:
”Jag tycker att det är helt sjukt, fördjävligt helt enkelt. Vi har namnet på två personer och min tjejkompis och expojkvän har pekat ut personer till polisen”
Den misshandlade kvinnan uppger även att hon direkt på platsen för misshandeln pekade ut personer som tagit del i misshandeln men att polisen valde att inte gripa dem. Med misstanke om att de sex unga männen som blev misshandlade inte heller skulle vara alldeles nöjda med polisens insats kontaktade Fria Nyheter en av dem och bad om hans synpunkter. Följande citat är hämtat från hans svar:
”Jo så här är det att jag tycker det är rent ut sagt förjävligt att polisen inte kom nån vart med misshandeln, vi pekade ju faktiskt ut personer på plats!” ”Polisen svarade något i stil med ”nej men det var nog inte dom!” ungefär som om vi vore helt dumma i huvet”
Plåster på såren
I September 2008 fick ynglingarna i Gnestas Hjältar ta emot en hedersutmärkelse ur Södertäljes polismästare Michael Fetz hand. Fetz förklarade:
”Jag är stolt över att få hedra de här killarna”
Den 27 oktober 2008 fick de sex männen ta emot ett diplom ur Gnestas kristdemokratiske kommunfullmäktigeordförande Bo Wingårds hand för deras civilkurage. Wingård förklarade:
”vi är ödmjukt stolta att få höra namnet Gnesta nämnas i detta positiva sammanhang.”
I augisti 2009 fick de dessutom dela på 120000 kronor när de tilldelades ”John Hrons pris för insatser mot våld”.
Länkar
Länstidningen i Södertälje, Fallet läggs ner
Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar