Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

tisdag 29 september 2009

Fakta om oavlönat arbete i hemmet

DN har publicerat en artikel som tar upp hur städningen är fördelad i hemmet. Till artikeln finns en liten faktaruta som är intressant.

I faktarutan kan man läsa följande.

”Enligt Statistiska Centralbyrån utför kvinnor två tredjedelar av allt obetalt hemarbete i Sverige. Detta gäller även när båda i ett parförhållande tror sig dela lika.”

Vad som inte nämns är att om man räknar ihop tiden för det oavlönade arbetet i hemmet och förvärvsarbetet, så har SCB räknat ut att männen i genomsnitt arbetar ca 0,5 timmar mer per dygn än kvinnorna.
När SCB mäter det oavlönade arbetet i hemmet är det dock tyvärr en tonvikt på traditionellt kvinnliga sysslor, varav undersökningen inte riktigt visar hela saningen när det gäller fördelningen av det oavlönade arbetet i hemmet.

Man ska även betänka att när SCB mätte tiden hos ensamstående, så visade resultatet att singelkvinnor lade ner mer tid på det oavlönade arbetet i hemmet än singelmän.
Det är således inte ojämställdhet i hemmet som är orsaken till att kvinnor lägger ned mer tid på det oavlönade arbetet än männen. Utan orsaken till tidsskillnaden måste sökas på annat håll.

Källa
DN, 090924



Ursprungsartikel
Källa: Genusmagazinet (importerat inlägg)

Inga kommentarer: