Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

torsdag 13 augusti 2009

Välfärdsmysteriet

För några år sedan så gjordes ett program av SVT som hette "Välfärdsmysteriet". Det handlade om att vi i Sverige betalar en mycket hög skatt men inte verkar få ut mer av våra skattepengar än på den tiden vi betalade en bråkdel av den skatt vi nu betalar in till samhället. Samma funderingar har väl jag själv haft så jag följde programmet med intresse, jag spelade t.o.m. in det på en CD skiva och har skivan kvar någonstans bland gömmorna.

Nu har plötsligt tidningsredaktörer börjat använda programmet och referera till det i dagens debatt. Detta har flera fördelar för dagens debattörer, det var ju ett tag sedan programmet gick så den som använder sig av programmet kan vara nästan säker på att ingen kommer ihåg vad som verkligen sades i programmet, men bara nästan. Nu talas det om en utredning med exakt samma namn. Denna utredning motbevisar inte direkt de slutsatser som programmet kom fram till, nämligen att vi faktiskt har en oerhört mycket mer omfattande service än på den tiden vi betalade mycket mindre skatt.

I programmet "Välfärdsmysteriet" så visade det sig att en enda reform, nämligen den att handikappade har en personlig assistent, har påverkat den kommunala skatten betydligt. Detta är enligt programmet den dyraste av alla reformer men varje reform kostar pengar. Plötsligt har vi vant oss med en massa reformer och välfärdstjänster, men vi glömmer att varje reform kostar pengar. Sedan undrar vi var våra skattepengar tar vägen. Artikeln i SvD för ett märkligt resonemang, så här står det.

Tankesmedjan Timbros förslag att avskaffa, eller åtminstone kraftigt begränsa, kommunala kultur- och fritidsnämnder har satt sökarljuset på hur krisdrabbade kommuner tillåter sig att prioritera mindre nödvändiga projekt framför satsningar på välfärdens kärna. Det är ett angeläget perspektiv på kommunekonomin, men samtidigt skymmer det mer brännande frågor.

Timbro har rätt och ledarredaktionen har fel. Det finns inga mer brännande frågor än att skära bort onödiga verksamheter i kommunerna. Kommunerna skall ägna sig åt de kärnverksamheter som den är satt till att sköta. De kommunala småpåvarna skall inte leka företagare eller entreprenörer och slösa bort skattebetalarnas pengar på yviga projekt. Redaktionen menar att det går att skära i kärnverksamheten, så här skriver de.

Men det behövs inga stapeldiagram för att förstå det. Alla med någon som helst insyn i äldreomsorgen, anhöriga som orkar bråka sig till bättre vård av sina gamla från välfärdsbyråkrater, vet att det förhåller sig på det här sättet.

Att det även i den kommunala skolan finns stora uppstramningsbehov är knappast heller någon hemlighet.

Redaktionen bråkar med byråkrater om en bättre vård för sina gamla släktingar, samtidigt vill den skära ned personalen på samma vårdinstitutioner! Utan att blinka blandar redaktionen ihop kvaliteten på vården med att det skulle vara för många anställda, ett mycket märkligt resonemang. Det är en stor hemlighet att det finns "uppstramningsbehov" i den kommunala skolan. Vi har en annan skola än den vi hade på sextiotalet. Då hade vi homogena skolklasser med lärarauktoritet och problemen i förorterna var en vindpust av dagens stormar.

Ni, just NI, i landets alla ledarredaktioner har applåderat en omvandling av vårt samhälle där det faktiskt behövs mer personal i landets skolor för att det överhuvudtaget skall gå att bedriva någon undervisning, NU talar ni om behovet av "uppstramning" av budgeten! Det är verkligen att tala med kluven tunga. Ja skär ned antalet anställda ni, men vrid då klockan tillbaka till det homogena samhälle vi hade på sextiotalet. Dagens mer mångkulturella variant kräver mycket mer skolpersonal än på den tiden Sverige tedde sig ganska idylliskt. Har någon ur ledarredaktionen överhuvudtaget besökt dagens skolor?


Kommunerna i vårt land skall ägna sig åt just de verksamheter de är satta att sköta. Att skära ned kärnverksamheter för att ägna sig åt andra projekt är fullständigt vansinne. Turistnäring och andra näringsområden skall drivas av den privata sektorn, inte av kommunerna. Däremot är frågan om inte gamla klassiska kommunala och statliga verksamheter skall återgå till drift inom det allmänna. Nu ser vi en trend där typiska privata verksamheter plötsligt skall drivas av kommunerna, vilket kostar skattepengar. Samtidigt "avknoppas" verksamheter som egentligen skall drivas av kommunerna.

Länk SvD


Ursprungsartikel:
http://robsten.blogspot.com/2009/08/valfardsmysteriet.html

Källa: Robsten blog (medlem)

Inga kommentarer: