Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 21 juni 2009

Ett upprop jag också skulle skriva under på

På DN-opinion har tolv "intellektuella" relativt kända människor publicerat ett upprop mot religiös indoktrinering och religioners påverkan på det civila samhället. Undertecknarna av detta upprop med den största auktoriteten torde vara P.C. Jersild, Morgan Johansson (f d socialtjänstminister) och Hans Bergström (f d chefredaktör DN). Jag vågar mig dock på den gissningen att hela uppropet är ett initiativ från föreningen Humanisterna. Så här står det i uppropet.

Lagar och normer som ska omfatta alla måste bygga på allmänmänskliga grunder, inte på religiösa. Lagarna ska formuleras av demokratiska institutioner och normbildningen styras av kritiskt tänkande och fri argumentation i öppna samtal. Ett sådant samhälle kallas ett sekulärt samhälle. Det är ett sådant samhälle förbundet Humanisterna arbetar för.

Här håller nog alla vettiga människor med. Det som man däremot reagerar på är att man ens måste gå ut och försvara dessa självklara grundpelare i vår demokrati i ett upprop. Detta var så fundamentala saker när jag växte upp så ingen människa skulle komma på tanken att man måste gå ut i rikspressen med ett upprop för dessa fundamenta i vår demokrati. Nu för tiden måste man tydligen göra det. Detta måste bero på att grundpelarna i vår demokrati inte är lika självklara längre. Kan inte Reinfeldt och Sahlin också skriva under detta upprop är det mycket, mycket illa ställt med vår parlamentariska demokrati. Undertecknare som Fuglesang, Lekander och Ulvaeus imponerar verkligen inte på mig när det gäller ett dokument av denna typ, det drar snarast ned tyngden i uppropet. Vidare står det i uppropet.

Ingen ideologisk grupp ska ha rätt att undgå kritik eller att slippa stå till svars genom att hänvisa till religionsfriheten. Ingen ska heller kunna gömma sig bakom kulturella traditioner om dessa kränker de mänskliga rättigheterna. I det sekulära samhället har ingen grupp rätt att förtrycka individer eller begränsa deras levnadssätt, vare sig i religioners eller traditioners namn.

Jag skulle kunna kommentera detta stycke på samma sätt som det föregående stycket. Två undertecknare hade faktiskt chansen att påverka det politiska och samhälliga klimatet under deras verksamma period, Hans Bergström som chefredaktör och Morgan Johansson som minister. Är det inte lite typiskt att det är människor som avgått från sina tunga poster vars namn finns med på detta upprop. Varför finns inga aktiva ministrar med bland undertecknarna? Vidare står det i uppropet.

För alltför många människor på jorden innebär religionen däremot ett tvång att underordna sig andras uppfattningar om Guds vilja. Kvinnor stenas till döds enligt Sharialagar. Flickskolor raseras av talibaner i Guds namn. 70 000 kvinnor dör i sviterna av illegala aborter varje år. De som överlever fördöms av prästerskapet eller kastas i fängelse i många katolska länder.

Humaniströrelsens viktigaste kamp utspelar sig därför på den globala scenen. Men också i Sverige kränks mänskliga rättigheter med hänvisning till religion eller tradition, kränkningar som inte får bagatelliseras. En rapport visar att var tionde flicka i årskurs nio utsätts för hedersförtryck i Stockholm. De hotas av våld, får inte välja kamrater, kan tvingas till äktenskap eller förbjuds delta i viss undervisning, till exempel om sex och samlevnad. Skälen är religiösa och/eller kulturella. I dag accepterar samhället sådan könsapartheid inom skolväsendet, även om det nu förbereds lagförslag för att komma tillrätta med problemet.

I uppropet står det att religiöst förtryck är "händelser som inte får bagatelliseras". Det är en stor skam att det överhuvudtaget förekommer alls. Samhället och politikerna borde visa i handling och genom lagstiftningen att detta är totalt oacceptabelt. Jag skulle vilja gå så långt som att det skulle vara ett krav att acceptera vår tradition och våra lagar på detta område för att alls få komma i fråga för ett uppehållstillstånd. När det gäller en del grova kränkningar av kvinnor utomlands och i vårt eget land så undrar man var den annars så aggressiva feministrörelsen är, deras tystnad kan sägas vara öronbedövande. Till sist så tittar vi på detta stycke i uppropet.

I Sverige finns omkring 70 skattefinansierade religiösa friskolor. Alla barn borde ha rätt till en undervisning utan religiös indoktrinering, för att själva kunna välja livsåskådning när de blir äldre. Även om de religiösa friskolorna på papperet inte får ägna sig åt indoktrinering och måste följa läroplanen, saknas en effektiv kontroll av att så är fallet.

Väldigt många människor hyser mycket allvarliga dubier angående den frihet från religiös indoktrinering som det står om i uppropet. Vi är rätt många, för att inte säga väldigt många, som befarar att det dagligen verkligen sker en religiös indoktrinering i dessa skolor, tvärt emot skollagen. Det är en känslig fråga uppenbarligen. I en debatt mellan Sahlin och Björklund på SVT under våren så var t.o.m. Mona Sahlin tveksam om man i framtiden skulle tillåta religiösa friskolor. Ja ni läste rätt, Mona Sahlin, av alla människor i detta land, tvekade om vi i framtiden skall tillåta religiösa friskolor (inte Björklund). När t.o.m. portalfiguren för det politiskt korrekta säger en sådan sak måste vi alla börja fundera på allvar.

Länk DN


Ursprungsartikel:
http://robsten.blogspot.com/2009/06/ett-upprop-jag-ocksa-skulle-skriva.html

Källa: Robsten blog (medlem)

Inga kommentarer: