Ingen får rätt hos Justitieombudsmannen lika ofta som Annika Rullgård, 64, från Orsa.
Det började med en schism med en skola i slutet av 80-talet. Annika Rullgård JO-anmälde och fick rätt. Sedan dess har det rullat på.
Nu finns 30 anmälningar från Annika Rullgård i JO:s diarium, varav 17 lett till kritik mot olika myndigheter. Dessutom har hon varit med vid ytterligare två anmälningar där JO gav anmälarna rätt. Det betyder att Annika Rullgård fått rätt i nästan sex av tio fall, vilket enligt TV4 gör henne till den mest framgångsrika JO-anmälaren i Sverige.
Nästan alltid handlar det om att hon inte fått ut papper hon begärt att få, eller förvaltningars slarv med att diarieföra handlingar.
– Jag tycker att offentlighetsprincipen är något av det finaste vi har här i landet. Den ska vi vara rädda om. Då ska den inte förstöras bara för att tjänstemän inte ids följa den eller för att förvaltningar inte utbildar sin personal, säger hon.
Annikas fyra bästa tips om du vill göra en JO-anmälan
1. Se till att du får det beslut eller besked du ogillar skriftligt. Annars står bara ord mot ord.
2. Ta reda på att myndigheten eller förvaltningen verkligen bryter mot någon lag och om det tillhör JO:s tillsynsområde. Ring till exempel JO och fråga.
3. När du skriver din anmälan: var tydlig med vad du tycker är fel. Skriv kort och koncist. Titta gärna på gamla beslut på JO:s hemsida.
4. Läs beslutet noga, även om du inte får rätt. Du lär dig väldigt mycket till nästa gång.
Lathund för diarieföra ärenden
______________________________________________________________
Oftast får man inga papper skriftligt när det gäller överklagan av vissa ärenden eller beslut, detta är mycket vanligt i många kommuner. Man ska aldrig nöja sig med ett MUNTLIGT besked, isåfall ska man ha vittnen som hör detta samtidigt. Många myndigheter och kommuner slarvar även med att diareföra ärenden som kommer in.
Elisabeth
Ursprungsartikel:
http://www.klaric.se/archives/7679
Källa: Dragan med vänner (Medlem)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar