Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

onsdag 1 april 2009

Positiv särbehandling av KVINNOR anses däremot helt okay


Igår dömde Uppsala tingsrätt ut skadestånd till 43 kvinnor som sökt in till veterinärutbildningen vid Sveriges Lantbruksuniversitet, men som inte kom in på grund av universitetets jämställdhetsarbete. Universitetet tillämpar positiv särbehandling av underrepresenterat kön, det vill säga män.

Det är oerhört bra att denna könsdiskriminering har fällts i tingsrätten. Jag förstår de drabbade kvinnornas upprördhet. Och det är oerhört bra att Centrum för rättvisa, som drivit ärendet, finns. Men nu väntar jag på konsekvenserna.

Vi män är nämligen vana vid att gallras bort på grund av vårt kön. Syftet är hela tiden att hjälpa fram kvinnorna så att jämställdhet ska etableras. Grov diskriminering används alltså som verktyg för att uppnå detta syfte, men det kallas jämställdhetsarbete när det är kvinnor som gynnas.

Vi hör det hela tiden. Det har blivit så vanligt att de flesta inte ens reagerar - vi tar det som en självklarhet. Vid chefstillsättningar får kompetenta män stå tillbaka för att öka andelen kvinnliga chefer (se exempelvis på hur socialdemokraternas partiledare tillsattes). Vid vanliga rekryteringar (ej chefer) är det ofta gräddfil för kvinnor som en del i jämställdhetsarbetet. Vid uppsägningar har man börjat kräva undantag för kvinnor (annars sägs jämställdheten hotas). När politikerna ville ha in fler kvinnor på polishögskolan slopades många av antagningskraven. Ungefär samma med brandmän. Moderaterna ska börja kvotera in kvinnor till riksdagsplatserna. Kvinnor kan söka statliga stödpengar för eget företagande, som män inte kan söka. Kvinnor ska inom kort få ekonomiskt karriärstöd från staten i form av utbildning för styrelsearbete, som män inte kan söka. Och så vidare (bläddra gärna bakåt i denna blogg för fler exempel).

Allt detta kallas som sagt jämställdhetsarbete, om det gynnar kvinnor. Jag kallar det mansdiskriminering. Och det är lika fel och lika upprörande som könsdiskrimineringen vid Statens Lantbruksuniversitet.

Jämställdhet är inte statistik. Jämställdhet är likabehandling. Så kallad positiv särbehandling är antijämställdhet.

Jag gillar skarpt följande kommentar på webben till Svenska Dagbladets ledare idag om Uppsala tingsrätts dom:

“-Men det är inte någon kvotering eller positiv särbehandling som gör att kvinnor dominerar på många områden vid våra lärosäten. Det är hårt arbete och rätten att behandlas för vad man gör och inte för vem man är”, skriver SvD. Tänk om feminister kunde inse att det även gäller männen.

DN2 SVT HD SvD1 UNT DN Syd GP AB

——————————————————-

Via Twitter kan du följa mina nyheter och kritiska tankar i genusfrågan under användarnamnet GenusNytt - bli gärna "följare". För en förhandstitt, eller för att bli medlem, klicka på länken. Mina nyheter om övervakningssamhället kan följas i alla tre under användarnamnet StoppaStorebror. Diverse samhällsfrågor skriver jag om i alla tre mikrobloggar under användarnamnet ParStrom.




Ursprungsartikel:
http://genusnytt.wordpress.com/2009/03/31/positiv-sarbehandling-av-kvinnor-anses-daremot-helt-okay/

Källa: GenusNytt (importerat inlägg)

Inga kommentarer: