I morgon kommer domen i Uppsala tingsrätt i fallet med de många förturerna för manliga sökande till veterinärutbildningen. 44 kvinnor kräver skadestånd. Alla hade högsta betyg från folkhögskola men bara manliga sökande togs in. Två tredjedelar av landets högskolor använder könsdiskriminerande antagningsregler. Nära 8 000 fall av könsdiskriminering har skett åren 2006–2008. Ökningen är 34 procent. Mest sortering utifrån kön sker till populära utbildningar som till läkare, psykolog och veterinär. 94 procent av de drabbade är kvinnor, skriver juristerna Gunnar Strömmer och Clarence Crafoord, som företräder de 44 kvinnor som inte fick veterinärutbildning. Om kvinnorna vinner i domstolen, har troligen tusentals drabbade rätt till skadestånd. Läs mer på DN Debatt idag (här).
Det är inget fel att Centrum för rättvisa kämpar för dessa 44 kvinnor. Tvärtom är det jättebra, och Centrum för rättvisa gör generellt ett utomordentligt bra jobb. Felet återfinns på andra kanten.
I det ovan beskrivna fallet är kvinnor diskriminerade, och upprördheten blir (med rätta) stor. Men sedan många år utsätts män på arbetsmarknaden för en motsvarande diskriminering, då de petas åt sidan för att öka den procentuella andelen kvinnor. Men att välja en kvinna framför en man för att hon är kvinna, om kompetensen och andra sakskäl talar för mannen, det är diskriminering och inget annat.
Men i Sverige kallas det för jämställdhetsarbete. I den distinktionen ligger ytterligare en mansdiskriminering…
Ursprungsartikel:
http://genusnytt.wordpress.com/2009/03/29/nar-man-diskrimineras-kallas-det-jamstalldhetsarbete/
Källa: GenusNytt (importerat inlägg)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar