Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

torsdag 5 mars 2009

Miljöpartiet och Grön Ungdom vilseleder väljarna

Ursprungsartikel:
http://www.genusmagazinet.se/?p=1923


Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand. Fotografiet kommer från Miljöpartiets pressmaterial.

Miljöpartiet har i dagarna startat upp sin nya jämställdhetskampanj.
I kampanjen sätter partiet fokus på den systematiska lönediskrimineringen av kvinnor, som man anser finns på den svenska arbetsmarknaden. En granskning av kampanjen påvisar dock stora brister i materialet, framförallt när det gäller löneskillnader mellan män och kvinnor. Frågan är hur pass mycket man kan vinkla en kampanj, och ändå behålla sin trovärdighet?

Miljöpartiet har i dagarna dragit igång sin stora jämställdhetskampanj som ska pågå över den internationella kvinnodagen den 8:e mars.
Redan nu fylls insändar- och debattsidor med texter signerade Miljöpartiet och Grön Ungdom. Framförallt vill de gröna sätta fokus på den systematiska lönediskriminering av kvinnor, som de anser existerar på arbetsmarknaden.

För att stärka sin argumentation hämtar Miljöpartiet och Grön Ungdom inspiration från den lönekartläggning som den tidigare Jämo lät genomföra. Då granskades 750 000 löner fördelade på 568 arbetsgivare. Enligt Miljöpartiet och Grön Ungdom var resultatet av lönegranskningen så pass positivt, att granskningen bör fortsätta även i framtiden.

Så här skrev Miljöpartiets riksdagsledamot Per Bolund i Kinda-Posten den 28 februari.

“JämO (Jämställdhetsombudsmannen) inledde hösten 2006 en granskning av hur arbetsgivare följer lagen om lönekartläggningar. JämO har granskat 568 arbetsgivare och resultatet är tydligt. Nästan varannan av dessa arbetsgivare har hittat osakliga löneskillnader, i nio fall av tio till kvinnornas nackdel. Den genomsnittliga lönejusteringen per person är 1 120 kronor per månad.
JämOs granskningsarbete har alltså varit framgångsrikt men har nu lagts ner. Att lägga ner redskap som bevisligen fungerar saboterar arbetet för jämställda löner.”

Grön Ungdom är inne i samma tankebanor, och på ungdomsförbundets hemsida återfinns exakt samma textstycke som citerats från Per Bolunds insändare.

Det finns dock något som Miljöpartiet och Grön Ungdom inte vill förtälja i sin kampanj.
Nämligen att Jämo kom fram till att lönediskrimineringen på svenska arbetsplatser är i det närmaste obefintlig. Av 750 000 granskade löner fann Jämo enbart 5 246 löner som var osakligt låga och som rättades upp, vilket motsvarar ca 0,7 % av de granskade lönerna.

Nedanstående stycke är hämtat från Jämos rapport “Jämo:s slutrapport av miljongranskningen”.

“Totalt har det ingått 568 arbetsgivare i Miljongranskningen med sammanlagt cirka 750 000 anställda. Av dessa hade 548 arbetsgivare avslutats den 8 oktober 2008 (96 procent).”

“De lönejusteringar som hade upptäckts fram till den 8 oktober 2008 omfattar minst 5 246 arbetstagare. Av dem är 4 010 kvinnor och 364 män. För 872 personer har kön inte redovisats.”

Det är tråkigt att Miljöpartiet och Grön Ungdoms inte är ärliga i sitt kampanjmaterial. Att försöka vilseleda väljarna och få dem att tro att Jämos lönegranskning varit en stor framgång, när enbart ca 0,7 % av de granskade lönerna ansågs oskäligt låga, känns mycket tvivelaktigt.

Kampanjen har dock en humoristisk vinkling, och ibland är det svårt att inte dra på smilebanden. Nedanstående citat är hämtat från Miljöpartiets kampanjsida.

“Selma på tjugan och Gustav Vasa på tusenlappen, sedlarnas valörer speglar hur män fortfarande värderas högre än kvinnor, säger Esabelle Dingizian, riksdagsledamot och jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet de Gröna.”

Bollen ligger dock hos Miljöpartiet och Grön Ungdom. Vill man inte förbli ett parti i den yttersta marginalen, är det dags att börja visa väljarna den respekt som de förtjänar.
Vem tror sig Miljöpartiet och Grön Ungdom kunna lura med hjälp av detta kampanjmaterial?

Källor
Miljöpartiets kampanjsida
Grön Ungdoms hemsida
Jämo:s slutrapport av miljongranskningen
Riksdagsledamoten Per Bolunds insändare i Kinda-Posten
Myten om lönediskrimineringen
Göteborgsposten: Jämogranskning höjde kvinnors löner
Kommunalarbetaren: Jämosatsning gav 7 promille höjd lön




Källa: Genusmagazinet (gästinlägg)

Inga kommentarer: