Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 28 mars 2009

Brandmän begär lagändring - kräver hårdare straff för stenkastarna på Rosengård


Efter tisdagskvällens mordbrand

fwfdwfd
Plåtad av Bloggen Somjagserdet-68

Araberna kastar sten, flaskor, hotar, mordbränner….

ffd5

Nu begär brandfacket en lagändring och hårdare straff för att få stopp på stenkastning och attacker vid släckningsinsatser. Justitieminister Beatrice Ask är tveksam till behovet av ny lagstiftning.

Vi har haft en diskussion länge men i tisdags ställdes saken på sin spets. Det var en ren tillfällighet att ingen kom till skada, säger Henrik Persson, som ledde räddningsinsatsen och sitter i styrelsen för Brandmännens Riksförbund Räddningstjänsten Syd.

Det har nästan aldrig hänt att någon straffats för att ha attackerat räddningspersonal. Ett skäl till det är att polisen har svårt att identifiera de skyldiga.

Dessutom finns det inte någon lämplig brottsrubricering. Om räddningspersonal blir träffad av en sten kan det bli fråga om våld mot tjänsteman. I andra fall kan det möjligen bli försök till våld mot tjänsteman. Straffet för ett sådant brott står inte i proportion till vilka oerhörda konsekvenser attackerna kan få. Både liv och fastigheter kan gå till spillo, säger Henrik Persson.

I en skrivelse till justitiedepartementet begär brandfacket att lagen om våld mot tjänsteman utökas med ett kapitel om “störande av räddningsinsats”.

Det är ett sätt för samhället att visa hur allvarligt man ser på dessa brott, säger Henrik Persson.

Men Beatrice är tveksam…

SDS 2009-03-25
SDS WebTV - Senaste mordbranden tisdagkväll

KvP 2009-03-25, Ask: Lagändring är inte rätt att stoppa våld mot brandmän
KvP 2009-03-25, Ledningen vill inte se mer kravallutrustning
KvP 2009-03-25, Kräver lagändring efter nya angrepp
Skånskan 2009-03-25, Brandmän kräver lagändring

Arabernas intifada tvingar fram beslutet att stänga fem miljösopstationer och ersätta med stora containers utmed vägar dit brandkåren kan köra och där eventuella brinnande sopor inte utgör fara för människor eller egendom

På onsdagen placerade VA-syd ut fyra vita containrar på Herrgården. Alla områdets fem sophus kommer att hållas stängda tills vidare.

Vi gör det här för att det överhuvudtaget ska vara möjligt att samla in sopor. Vi har ingen annan lösning i nuläget, säger Gabriella Eliasson, på VA syd.

Sopkärlen byts ut efter den senaste tidens anlagda bränder på Herrgården.

Hajieje Camaj bor på nedersta våningen i huset precis intill det sophus på Ramels väg som sattes i brand på tisdagskvällen.

Jag fick panik. Jag bor här med mina två barn. De vågar inte sova hemma längre. Det måste bli ett stopp på det här, säger hon.

SDS 2009-03-25

Bloggar

Somjagserdet-68




Ursprungsartikel:
http://politisktinkorrekt.wordpress.com/2009/03/26/brandman-begar-lagandring-kraver-hardare-straff-for-stenkastarna-pa-rosengard/

Källa: Politiskt Inkorrekt (Medlem)

Inga kommentarer: