Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

tisdag 31 mars 2009

Bittert utspel om män i näringslivet

Elise Claeson ondgör sig i en kolumn på SVDöver vad hon anser vara den grabbiga kulturen inom näringslivet. Hon ställer sig frågande till varför kvinnor i karriären ska behöva anpassa sig efter männens villkor, och tvingas erövra grabbnätverken för att få sin röst hörd.

Hela debattinlägget känns bittert. Männen är misslyckade, och finanskrisen är männens verk.

“Det är ju män och manliga värderingar som har skapat den ekonomiska kris vi nu genomlider.”

“Han berättade om Audur Capital, ett framgångsrikt isländskt finansföretag, som grundades 2008 av två kvinnor, som hade tröttnat på branschens pojkkultur. De gör affärer på ett kvinnligt sätt. De praktiserar sunt risktagande; de satsar bara pengar på sånt som de begriper - därför har de klarat krisen.”

Enligt skribenten saknar männen den kompetens och kunskap som kvinnor i 60-års ålder besitter. Detta då skribenten anser att äldre kvinnor med utflugna barn är klokare ledare än 30-åriga män som just har flyttat hemifrån. Som exempel anges Island som nu efter den ekonomiska krisen har fått en kvinnlig 66-årig statsminister, vilket enligt skribenten tydligen tycks vara en garanti för att problemen på Island kommer att redas ut.

Problemet för skribenten är att kvinnor idag inte startar företag i samma utsträckning som män. En stor anledning till det är att kvinnor av naturen inte är lika riskbenägna som män.
Man kan dock förmoda att de som startar företag, vill sköta dessa utifrån vad de själva anser vara för företagens bästa. Något som Sveriges företagare varit väldigt framgångsrika med under den senaste hundra åren.
Är skribenten då inte nöjd med hur ägarna sköter sina företag, varför då inte starta ett eget företag och sköta det på sina egna villkor? Det torde vara ett bättre alternativ för skribenten, än att skapa en nidbild av de män som idag finns inom näringslivet?

Kvinnor har genom åren varit sämre på att starta upp företag än män. Fler företag har startats upp av män än av kvinnor. Mycket beroende just på att kvinnor är mindre riskbenägna än männen, och inte vill ta de risker som krävs för att bli framgångsrik. När männen tagit sina risker, satsat sina pengar och efter åratal av slit (i bland i generation) börjar nå resultat - då dyker bittra medelålders kvinnor upp och vet exakt hur företagen ska skötas, och anser att kvinnorna bör kvotera in i styrelserummen. Allt för företagens och näringslivets bästa, då kvinnors kompetens inom området vida anses överstiga männens.

Hela kolumnen ropar bitterhet. Det viktiga budskap som skribenten försöker få fram, att kvinnor i karriären ska få förbli kvinnor - går helt förlorad och försvinner i bitterheten.

Källa
SVD, 090330




Ursprungsartikel:
http://www.genusmagazinet.se/?p=2266

Källa: Genusmagazinet (importerat inlägg)

Inga kommentarer: