Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 31 januari 2009

I Sverige ska svenska lagar gälla - även boende i Rosengård

Ursprungsartikel:
http://meritwager.wordpress.com/2009/01/28/i-sverige-ska-svenska-lagar-galla-aven-boende-i-rosengard/



I Aktuellt i Sveriges Television den 28 januari visades ett inslag om hur “muslimsk åsiktspolis” tvingar kvinnorna att bära sjal, hur odemokratiska värderingar sprids liksom hat mot Sverige och det svenska.

Det här - som många bland dem som inte valt att stoppa huvudet i sanden länge har kön till - måste stoppas! Det strider mot grundlagen och går emot grundläggande värderingar i det svenska samhället som innebär att var och en är fri att själv tänka, tycka och säga vad den vill och att själv bestämma över sin kropp och sitt liv och att kvinnor har samma rättigheter som män.

Kvinnorna i Rosengård - och överallt där stora kolonier av f.d. asylsökande från muslimska länder bor - ska givetvis omfattas av alla rättigheter och möjligheter som enligt lag gäller alla invånare i landet Sverige. Den/de som försöker hindra dem begår brott och den/de som begår brott ska bestraffas.

Sverige är inte - och kommer inte att bli - en islamisk stat som tillåter att en del förtrycker andra och kräver att kvinnor lyder och klär sig på ett visst sätt. Inte heller är det tillåtet att sprida odemokratiska och fundamentalistiska åsikter och hat mot svenskar och det svenska samhället. Här gäller inte sharia, här är islam inte en statsreligion. Människor som har flytt från odemokratiska länder där tvång och förtryck kan implementeras måste väl rimligen veta att det inte fungerar så i Sverige?

Nu måste något göras för att få människor som fått en fristad i Sverige att förstå att ett radikalt, fundamentalistiskt islamiskt levnadssätt inte hör hemma här.

Det är bra att ansvarig minister, Nyamko Sabuni, inte sopar problemen under mattan utan inser att de är allvarliga och kanske (troligen) mer omfattande än man hittills velat se. Så här säger hon till Hufvudstadsbladet:

Att det finns fundamentalistiska grupper i Rosengård som förordar barngifte, trakasserar kvinnor som inte bär slöja och uppmuntrar ungdomar att isolera sig från samhället är oacceptabelt. Svenska lagar, rättigheter och jämställdhet ska gälla alla, även boende i Rosengård.

      



Källa: Merith Wager (gästinlägg)

Inga kommentarer: