Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 30 januari 2009

Har kvinnor tolkningsföreträde vid sexuella trakasserier?

Ursprungsartikel:
http://www.genusmagazinet.se/?p=1267


Sveriges Radio rapporterar om en lärare som anklagats av två studenter, för att ha utsatt dem för tafsande och sexuella trakasserier.

Läraren tog upp det hela på en föreläsning och berättade för övriga studenter om vad som hänt. I och med att läraren framförde sin syn på det inträffade, anmäldes han åter igen av de berörda studenterna. Ett agerande som resulterade att läraren fick en erinran av skolledningen, som valde att klassa det inträffade som repressalie.

Låt oss titta närmare på en av anmälningarna.

I en anmälan senare skriver de också att läraren brukade klä av dem med blicken. Det var obehagligt, de kände sig kränkta och klädde sig i tjocka kläder och svettades på lektionerna för att slippa blickarna.”
(Citat Sveriges Radio 090128)

Hur bevisar man att någon klätt av en person med blicken? Möjligen upplevde kvinnorna blicken som en kränkning, men var det lärarens mening?
Frågan är hur man som lärare ska skydda sig mot dessa typer av påståenden, då kvinnor idag tycks ha tolkningsföreträde?

Finns otaliga exempel där manliga lärare anklagats för sexuella trakasserier av elever, och där resultatet blivit avstängning och arbetslöshet, trots att de friats i domstol eller att påståendet inte kunnat styrkas.

Har full förståelse för att skolorna blir allt mer kvinnodominerad. Är du man räcker det med en märklig blick, sen är ryktena igång och karriären över.

Källa
Sveriges Radio





Källa: Genusmagazinet (gästinlägg)

Inga kommentarer: