Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 7 december 2008

Islam och naturvetenskap

Ursprungsartikel:
http://germundandersson.blogspot.com/2008/12/islam-och-naturvetenskap.html



"- Ja och nej, svarar Sadik al-Azm. Det beror på vilken falang som i framtiden kommer att bli dominerande inom islam. Blir det reformvännerna, som räknar sina rötter till den arabiska renässansen i slutet av 1800-talet, blir svaret ett obetingat ja. Blir det däremot de fundamentalistiskt troende, de som ansluter sig till de idéer som låg till grund när Muslimska brödraskapet bildades 1928, så är svaret ett kompromisslöst nej."

Eftersom det verkar som att de fundamentalistiska krafterna blir starkare och den absoluta låsningen till Koranen cementeras, ser det illa ut enligt min ringa mening.

"Al-Ghazzali hade satt ihop en katalog med de tjugo allvarligaste felen som de nytänkande filosoferna gjorde sig skyldiga till, och som, om de fick fortsätta, skulle skaka den muslimska världen i dess grundvalar.

Felen, visade han, grundade sig i kätteri, otro och avfall från den rätta tron - brott som enligt muslimsk lag bara kan sonas med dödsstraff."

En brutal begränsning av kreativitet och handlingskraft som bara kan leda till bakåtsträvande. De är i alla fall kreativa när det gäller att skapa indoktrinerande barnprogram i TV. Mera om barnprogrammen.


"1982 utmålade den dåvarande stormuftin i Saudarabien en världsbild helt baserad på Koranen i en bok. Enligt professor al-Azm kunde man där läsa:

a) Att jorden är platt.
b) Att jorden befinner sig i världens centrum.
c) Att alla muslimer som tror på att jorden är rund och kretsar runt solen gör sig skyldiga till otro och avfall från den rätta läran.
d) En påminnelse om att otro och avfall från den rätta läran bestraffas med döden."

Det är svårt att ta sådana potentater på allvar, men om professor al-Azm har rätt, kanske vi står inför ideologiernas kamp om mänsklighetens framtid.

"Den moderna islamistiska kritiken mot vetenskapen är dock mindre brutal. Den siktar in sig på att vetenskapen saknar en fast kärna, och använder den vetenskapliga metoden själv som argument. Man anser att vetenskapen bara består av en samling illa underbyggda gissningar, praktiska räkneknep och tekniska trick för att manipulera materien och tillfredställa människans materiella behov."

Naturvetenskapens framsteg bygger på gissningar, experiment och slutsatser som leder till utveckling.

"Vetenskapen är i sig osäker och bygger på antaganden och hypoteser. Vetenskapens världsbild är approximativ, inkomplett, och kan hela tiden ändras. Vetenskap är inte sanning, och kan därför inte ligga som grund för en förståelse av världen. Det kan bara Koranen. Däremot är teknik bra att ha."

Om kravet på vetenskapliga teorier är att de alltid ska kunna bevisas, stagnerar samhället.

"Den iranska ayatollan Mutahhari formulerar saken på följande sätt:

"En av de märkliga egenskaperna hos vetenskapen i dag är att i takt med att dess praktiska och tekniska värde ökar så minskar dess teoretiska värde.""

En av de märkliga egenskaperna hos islam är att muslimerna gärna tar del av naturvetenskapens landvinningar, men ifrågasätter metoderna.




Källa: Germunds Blog (gästinlägg)

Inga kommentarer: