Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 24 november 2008

Polisen kritiseras av BRÅ för “fixering vid MC-gäng”

Ursprungsartikel:
http://politisktinkorrekt.wordpress.com/2008/11/22/polisen-kritiseras-av-bra-for-fixering-vid-mc-gang/



lyckad_insats_126238w1ha_mote1

Polisen har varit för fixerad vid mc-gängen i sin kamp mot den organiserade brottsligheten. Andra grupperingar har därmed fått fritt spelrum, menar Brottsförebyggande Rådet i en färsk rapport.

Polisens storsatsning 2006 handlade bland annat om att kartlägga de 100 mest aktiva personerna inom den organiserade brottsligheten. Resultatet blev den omtalade Alcatrazlistan.

Så här i efterhand konstaterar Brottsförebyggande Rådet, Brå, att listan innehöll oproportionerligt många mc-brottslingar.

Naturligtvis är det viktigt att Polisen bekämpar brottsligheten bland mc-gängen. Men man får inte heller ge dem för stort fokus på bekostnad av andra delar av den organiserade brottsligheten. Bland annat saknas projekt om både alkoholsmuggling och häleri, säger Brå:s Malin Mälarstig.

Henrik Malmquist, chef länskriminalen tillbakavisar kritiken från Brottsförebyggande Rådet.

Skånskan 2008-11-22 Polisen får kritik för “fixering vid mc-gäng”

14 projekt mot organiserad brottslighet

En analys av Polisens särskilda satsning

Narkotikasmuggling, illegal spelverksamhet, värdetransportrån, mc-gäng, hot och påtryckningar – den organiserade brottsligheten tar sig många uttryck. Men den möts också av många initiativ från rättsväsendet, andra myndigheter och det övriga samhället. Ett sådant initiativ är Polisens särskilda satsning där 120 miljoner kronor har finansierat en rad olika projekt som riktar sig mot den organiserade brottsligheten i Sverige. I denna kraftsamling från Polisen har hittills 14 projekt genomförts och avslutats. Rapporten är en utvärdering av dessa projekt.

Utvärderingen har finansierats av Rikspolisstyrelsen. (Rapport 2008:22)

14 projekt mot organiserad brottslighet

Arbete, bostad och skydd åt gängmedlemmar som vill hoppa av

Så vill justitieminister Beatrice Ask stoppa gängens utbredning i landet.

- Jag kommer att ge ett särskilt uppdrag där målet är att hjälpa människor att lämna den organiserade brottsligheten, säger Ask.

Dagens Nyheter, 2008-11-22 Gängmedlemmar ska få hjälp hoppa av

Dagens Nyheter granskar: Tema Organiserad brottslighet

BRÅ - TEMA: Organiserad brottslighet

Inom den organiserade brottsligheten används pengar, kontakter och status för att skydda den egna verksamheten mot bland annat myndigheters insyn. Ett sätt att bekämpa detta är att identifiera och möta organiserad kriminalitet på lokal nivå.

Den organiserade brottsligheten drivs ofta som en affärsmässig och vinstinriktad verksamhet, det visar Brå:s forskning. Brotten är inte engångsföreteelser utan bedrivs som nätverksbaserade projekt. Det ger verksamheten en flexibilitet som innebär att medarbetare går in och ut ur projekten. Huvudsakligen går verksamheten ut på att förse marknaden med olagliga varor och tjänster som narkotika, alkohol, vapen, storskaligt svartarbete och sexuella tjänster. Något ovanligare är det med häleri, indrivning och beskyddarverksamhet – så kallad utpressning.

Ett hot mot rättssystemet

Skyddet är en viktig del av den organiserade brottsligheten. Verksamheten måste skyddas från myndigheternas insyn och kontroll, samt mot angrepp från andra kriminella. Till detta används de pengar, kontakter och status som kommer med den kriminella verksamheten. Detta är ett större hot mot samhället än själva kärnverksamheten, exempelvis narkotika och stölder. Den kriminella verksamheten utgör ett hot mot rättssystemet när tulltjänstemän och poliser mutas, åklagare hotas, brottsoffer inte vågar anmäla och vittnen snabbt glömmer vad de har sett.

I anslutning till organiserad brottslighet finns kriminella gäng som ungdomsgäng, fängelsegäng och mc-gäng vars dåliga rykte troligen i hög grad överträffar den faktiska brottslighet de står för. Men när kriminella uppgörelser sker på stan frågar sig många oroliga medborgare om samhället har gett upp. Man kan därför säga att de synliga gängen utgör ett hot mot systemet genom sitt utmanande beteende och samhällets svårighet att framgångsrikt hantera dem.

Slå ut lokala marknader

All brottslighet är lokal – det gäller även den organiserade brottsligheten. Regeringen har gett Brå i uppdrag att medverka till att lokalt brottsförebyggande arbete mot den grova organiserade brottsligheten mobiliseras runt om i landet. Brå ska också undersöka hur arbetet mot den organiserade brottsligheten bedrivs och utvecklas på lokal, regional och nationell nivå.

ÅTGÄRDER

Brå:s förslag på åtgärder mot organiserad brottslighet:

-Förstör marknaden – slå ut nätverk och nyckelpersoner, eller minska drivkraften för den organiserade brottslighetens aktörer genom att gå på de kriminella pengarna.

- Förankra lokalt – slå ut de illegala lokala marknaderna genom samverkande insatser mellan polis, sociala myndigheter och tillståndsgivande myndigheter men även med aktörer från näringslivet och frivilligsektorn på orten.

- Motverka hoten - förhindra otillåten påverkan – trakasserier, hot, våld och korruption riktat mot till exempel myndighetspersoner, vittnen och brottsoffer.

- Minska synligheten – motverka etablering av gäng, försvåra den öppna rekryteringen av nya medlemmar i lokalsamhället, att myndigheter och media inte medverkar till mytbildningen kring gängen och att företag och allmänhet på orten tar aktiv ställning mot gängen.

- Åtgärda korruptionen – interna kontrollsystem i kombination med utbildning om vad som gäller på arbetsplatsen.

- Upplys allmänheten – informera om att köp av illegala varor och tjänster kan gynna den organiserade brottsligheten.

BRÅ

RPS: Framgångsrika insatser mot organiserad brottslighet

Sedan 2006 har Polisen specialsatsat på flera projekt mot organiserad brottslighet. Brottsförebyggande rådet har nu utvärderat satsningen och konstaterar att den varit framgångsrik.

2006 gjorde Polisen en specialsatsning på120 miljoner kronor mot organiserad brottslighet. Sedan dess har 14 projekt slutförts på olika platser i landet. Bland annat har Polisen arbetat utifrån en lista med cirka 100 personer som anses drivande inom den organiserade brottsligheten i Sverige, den så kallade Alcatrazlistan.

- I och med listan hade vi ett tydligt fokus. Alla inblandade kunde kraftsamla och vara uthålliga för att komma åt brottslingarna på listan, säger Rikskrikriminalpolisens chef Therese Mattsson.

Samverkan över myndighetsgränserna

En annan framgångsfaktor är att Polisen samarbetat över länsgränserna och med andra myndigheter som Skatteverket, Tullverket, Kronofogdemyndigheten och Ekobrottsmyndigheten. Även de har arbetat utifrån Alcatrazlistan och det har gjort att man kunnat komma åt brottslingarna från olika håll.

- Vi fortsätter med samarbetet eftersom det gett så goda resultat. Det som möjligen kan vara ett hinder är sekretesslagstiftningen. Vi är flera myndigheter som har olika sekretess för olika uppgifter och det kan göra det svårt att utbyta information ibland, säger Therese Mattsson.

Viktigt med brottsförebyggande insatser

Inom specialsatsningen har Polisen främst fokuserat på brottslingarna och inte på brottsförebyggande insatser. Therese Mattsson påpekar att det brottsförebyggande arbetet är viktigt inom Polisens löpande verksamhet.

- De lokala polismyndigheterna arbetar med till exempel skolor och kommuner för att förhindra nyrekryteringen till kriminella nätverk. Man måste få upp ögonen för dem som är i riskzonen och sätta in åtgärder tidigt, säger hon.

Fortsatta satsningar mot den organiserade brottsligheten

Den utvärderade satsningen tar slut 1 juli 2009. Polisens arbete mot den organiserade brottsligheten fortsätter bland annat genom regeringsuppdraget att starta permanenta så kallade aktionsgrupper på åtta platser i landet och hos Rikskriminalpolisen. Sammanlagt kommer då cirka 700 polisanställda att arbeta mot den organiserade brottsligheten.

En aktionsgrupp riktar in sig på en viss typ av brott eller en kriminell konstellation under en begränsad tid. Inom den svenska polisen finns det flera aktionsgrupper som arbetar mot olika former av organiserad brottslighet, bland annat människosmuggling, värdetransportrån och ekonomisk brottslighet.

Rikspolisstyrelsen 2008-11-13 Framgångsrika insatser mot organiserad brottslighet

Kompletterande läsning:

Polisen, Brottssituationen i Skåne - 2007 års rapport

LÄNKAR

Polisen

BRÅ

svenskmaffia.se

      



Källa: Politiskt Inkorrekt (gästinlägg)

Inga kommentarer: