Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

torsdag 27 november 2008

DN Debatt: Moderaterna röstfiskar så det står det härliga till - Så ska utanförskapet brytas

Ursprungsartikel:
http://politisktinkorrekt.wordpress.com/2008/11/25/dn-debatt-moderaterna-rostfiskar-sa-det-star-det-harliga-till-sa-ska-utanforskapet-brytas/



svantesson_elisabeth_1 tobe_tomas_3 Skribenterna

“Regeringen alltför passiv i integrationspolitiken

Moderat arbetsgrupp riktar kritik mot migrationsminister Tobias Billströms ansvarsområde: Nya siffror om utanförskapet blottlägger behov av miljardsatsning. Den borgerliga alliansen måste leverera mer på integrationsområdet. En ny kartläggning som moderaterna beställt från Riksdagens utredningstjänst avslöjar att det finns hela 105 områden i Sverige där sysselsättningen är lägre än 50 procent mot drygt 75 procent för hela riket.

I flera av dessa utanförskapsområden lever mer än hälften av befolkningen på socialbidrag. En tredjedel har a-kassa eller är förtidspensionerade. Om de utsatta områdenas förvärvsfrekvens vore samma som rikets skulle mer än 65 000 fler vara i arbete. Utanförskapsområdena uppvisar också långt högre siffror för brottslighet än riksgenomsnittet. Mot den bakgrunden föreslår vi ett nystartsprogram i miljardklassen för arbete och egen försörjning samt tryggare och bättre bostadsområden. Det skriver riksdagsledamöterna Elisabeth Svantesson och Tomas Tobé från den moderata arbetsgruppen “Integration och arbete”.

Att människor i arbetsför ålder lever utan egen försörjning och makt över sin vardag är en av vår tids största politiska utmaningar. Även om arbetslösheten minskat de senaste åren finns det platser i Sverige där utsatthet och ett djupt utanförskap tillåtits slå rot i hela områden. Ofta utgör utrikes födda majoriteten av de boende och det kan i sig bidra till att fördjupa problemen. Att utrikesfödda själva väljer att bo tillsammans är inte ett problem men när utanförskapet i området är högt försvåras jobbchanserna och de hinder utrikes födda möter på arbetsmarknaden förstärks.

För att förnya integrationspolitiken har den moderata arbetsgruppen “Integration och arbete” fokuserat närmare på dessa områden och föreslår nu grunden till en miljardsatsning för att bryta utvecklingen.

På uppdrag av moderaterna har Riksdagens utredningstjänst kartlagt utanförskapet på stadsdelsnivå. Resultatet är alarmerande - år 2006 hade hela 105 områden i Sverige en sysselsättning som var lägre än 50 procent medan den för riket var 76,7 procent. Om de utsatta områdenas förvärvsfrekvens vore samma som rikets skulle 65 246 fler vara i arbete. Det skulle försiktigt räknat innebära 17,5 miljarder mer i kommunala skatteintäkter och arbetsgivaravgifter varje år.

Situationen är särskilt oroande i Malmöområdet Västra Skrävlinge, som omfattar Rosengård - där arbetar bara var sjätte person. I Angered i Göteborg arbetar var femte person och i delar av Borlänge och Västerås saknar sju av tio arbete. Vidare är sysselsättningen generellt sett låg bland kvinnor.

Det höga utanförskapet skapar ett stort beroende av försörjningsstöd. I riket är fyra procent av befolkningen i arbetsför ålder i behov av försörjningsstöd men i utanförskapsområden är nivåerna mycket högre. I Göteborgsområdena Bergsjön och Angered har 57 procent av befolkningen socialbidrag, exklusive introduktionsersättning. Därtill är andelen som har arbetslöshetsersättning eller är förtidspensionerade ofta hög i många områden, ibland upp till 30 procent i respektive kategori.

Olika ersättningar dominerar olika mycket men det finns områden där det är höga tal i samtliga: hög sjukskrivning och förtidspensionering, många med a-kasseersättning samt ett omfattande socialbidragsberoende. Dessa områden behöver specialriktade åtgärder, och består av Bergsjön i Göteborg, Västra Skrävlinge (Rosengård) i Malmö, Södra Vallby i Västerås, Angered i Göteborg, Fosie i Malmö, Kortedala i Göteborg samt Vivalla i Örebro.

Vi har även tagit del av oroväckande statistik från Brottsförebyggande rådet. Inbrott, skadegörelse, våldsbrott - omfattningen är betydligt högre i de områden där människorna lever i ett högt utanförskap. Trygghetsklyftorna mellan storstadsregionernas stadsdelar har ökat kraftigt. Åren 2002 - 2007 ökade bostadsinbrott och skadegörelse i de mest utsatta områdena, medan de minskar i andra stadsdelar. En stor del av förklaringen ligger troligtvis i den frustration och utsatthet som utanförskapet medför.

Utanförskapsområden har tillåtits växa fram i Sverige genom en passiviserande politik som svikit människor och skapat vanmakt. Det gäller nationellt, såväl som lokalt. Av de 105 områdena som framkommer i Rut-undersökningen kan det påpekas att 100 var socialdemokratiskt styrda åren 2002 - 2006″

LÄS FORTSÄTTNINGEN…

Inför valet 2010 förtjänar väljarna - och inte minst de som i dag lever i ett utanförskapsområde - att alliansen levererar mer på integrationsområdet och att vi har en gemensam politik för nästa mandatperiod klar.

Elisabeth Svantesson
Tomas Tobé

DN DEBATT 2008-11-24 “Regeringen alltför passiv i integrationspolitiken”

- - - - - -

Sabuni välkomnar m-förslag

0802373156815_1921Integrationsminister Nyamko Sabuni (fp) välkomnar moderaternas förslag för att minska segregationen. Men bara ett av dem är nytt, menar hon.

Och säger att “det är jättebra att alla allianspartier engagerar sig i integrationsfrågor för att komma till rätta med den djupa problematik som vi ärvt från den socialdemokratiska regeringen”.

- Att riva ned är lätt, men det är svårare att bygga upp. Förändringsarbetet tar tid och det kan väcka frustration och det är vad jag läser av att de ger uttryck för i debattartikeln, integrationsministern.

DN DEBATT 2008-11-24 Sabuni välkomnar m-förslag

- - - - - - - - - -

Moderaterna.se Nystartsprogram ska lösa utanförskapet

“Ett nystartsprogram för arbete och egen försörjning samt tryggare och bättre bostadsområden. Detta föreslår den moderata delarbetsgruppen “Integration och arbete” som en lösning på de problem som finns i utanförskapsområdena.

Vi kan inte acceptera att hela områden lämnas vid sidan av det övriga samhället. Nu krävs det riktade reformer för att båda öka andelen som arbetar och för att skapa en tryggare boendemiljö. Sverige har inte råd att vänta, säger Tomas Tobé, riksdagsledamot (m).

En ny kartläggning som moderaterna beställt från Riksdagens utredningstjänst avslöjar att det finns hela 105 områden i Sverige där sysselsättningen är lägre än 50 procent. I flera av dessa utanförskapsområden lever mer än hälften av befolkningen på socialbidrag. Utanförskapsområdena uppvisar också långt högre siffror för brottslighet än riksgenomsnittet.

För de barn och ungdomar som växer upp i områden med hög arbetslöshet är det viktigt att vi kraftsamlar. De behöver möta vuxna som har ett jobb att gå till och som kan visa att det är möjligt att bryta ett långt utanförskap, säger Elisabeth Svantesson, riksdagsledamot (m).

Några av förslagen i nystartsprogrammet är: skattelättnader vid företagsetablering, bättre och bredare nystartscenter, nolltolerans mot brott och störningar, miljonprogrammet Vision 2020 med renoverade bostäder till 2020 med mera.

Den moderata delarbetsgruppen "Integration och arbete" kommer under ledning av Elisabeth Svantesson att diskutera de olika förslag som kommer från gruppen kring integration och arbete under moderaternas Framtidskonvent den 28-29 november i Sollentuna.”

Moderaterna.se

Ladda hem: Utanförskapsområden (pdf)

      



Källa: Politiskt Inkorrekt (gästinlägg)

Inga kommentarer: