Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 5 oktober 2008

Vad vill “högerextremisterna”?

Ursprungsartikel:
http://falkblick.nu/?p=403


Det är ingen tvekan om att gårdagens val var ett stort steg framåt för invandringskritikerna i Österrike.

Medan FPÖ fick ungefär så många röster som opinionsmätningarna pekade på, tycks BZÖ ha underskattats av opinionsinstituten: i de sista mätningarna låg man runt 8%, men när flertalet röster nu räknats har man fått drygt 11%. För de etablerade partierna blev valet en katastrof. Både socialdemokratiska SPÖ och konservativa ÖVP minskar kraftigt jämfört med valet 2006.

 Både FPÖ och BZÖ beskrivs regelmässigt som "högerextremister" i rapporteringen från valet. Bo Inge Andersons kommentar för SVT text tar sannolikt priset i neutralitet:

Det är skakande valresultat från Österrike. Nära 30 procent väljer högerextremer. Ledaren för största gruppen hade kontakt med nynazister som ung, enligt medierna. (Vågar man tillägga: I Hitlers hemland?) Det dystra är att de två etablerade partierna delvis lånat extremhögerns paroller.

Exakt vad som utmärker en högerextremist och vad som förlänar de två partierna äran att kallas detta, framgår inte. Här följer därför en kort sammanfattning av vad de två partierna står för.

Österrikes Frihetsparti (FPÖ) har funnits i femtio år, men växte fram som en egen politisk kraft först under 1990-talet, då den karismatiske Jörg Haider tagit över partiledarposten. I valet 1999 blev man näst största parti med 28% av rösterna och bildade regering med det konservativa partiet ÖVP, vilket ledde till att EU vidtog bojkottåtgärder mot Österrike.

Allians för Österrikes Framtid (BZÖ) grundades av Jörg Haider som en utbrytning ur FPÖ 2005. Vad gäller de politiska grundtankarna har FPÖ och BZÖ mycket gemensamt. Båda kan beskrivas som liberalkonservativa, invandringskritiska och EU-skeptiska. I den praktiska politiken finns en del skillnader. FPÖ vill att Österrike lämnar EU så snart som möjligt och man avvisar helt tanken på gemensam europeisk lagstiftning. BZÖ förespråkar en europeisk union, där Österrike skall vara medlem, men denna union skall ha formen av ett mellanstatligt samarbete och inte en federation.

BZÖ har profilerat sig starkt som ett parti för småföretagare och landsbygdsbor. Man förespråkar platt inkomstskatt och vill att fler beslut skall tas på lokal nivå ute i landet, bland annat genom direktdemokrati. Man vill också införa en gemensam grön skatteväxling i EU och stödja ekologiska jordbruk. Stödet för BZÖ kommer i första hand från landsbygden, medan FPÖ har starkt stöd bland arbetarklassväljare i städerna. I huvudstaden Wien blev FPÖ näst största parti.

Om FPÖ:s och BZÖ:s relation till varandra kan sägas att FPÖ är det radikalare av de två partierna. Under valrörelsen har FPÖ utmärkt sig genom en stundtals ganska uppskruvad retorik mot invandrare och muslimer. Jörg Haider har själv kritiserat FPÖ:s ledare Heinz Christian Strache för detta. Jörg Haider framstår idag snarast som en medelväg mellan traditionella konservativa och invandringskritisk höger.

Genom gårdagens valresultat har Österrikisk politik delats upp i tre ungefär lika stora block: socialdemokratiska SPÖ med 29% av rösterna, konservativa ÖVP med 25% av rösterna, och de invandringskritiska FPÖ och BZÖ med tillsammans 30% av rösterna. Vart och ett av blocken är för små för att åstadkomma någonting själva, vi kommer alltså att få se någon typ av koalitionsregering. Ett samarbete mellan konservativa och invandringskritiker, liknande det som inträffade 1999, är tyvärr inte speciellt sannolikt. Dels är de konservativa starkt EU-vänliga och kommer att få svårt att samsas med FPÖ och BZÖ i denna fråga. Dels finns det en stark personlig fiendskap mellan BZÖ:s Haider och FPÖ:s Strache, vilket gör det svårt för invandringskritikerna att agera som en samlad kraft.

Å andra sidan lär ett nytt samarbete mellan socialdemokrater och konservativa inte heller bli lätt. De två partierna bildade ju regering efter valet 2006, och nyvalet utlystes för att samarbetet fungerade extremt dåligt. Att bilda en ny österrikisk regering kan bli en segdragen process, och än så länge är det för tidigt att utesluta invandringskritikernas medverkan…

Jörg Haider, partiledare BZÖ

Dagbladet Sydsvenskan




Källa: Falkblick (importerad blogg)

Inga kommentarer: