Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

torsdag 30 oktober 2008

Skatteverket diskriminerar kvinnor?

Ursprungsartikel:
http://www.genusperspektiv.se/?p=1872


SVT:s Tvärsnytt rapporterar att Skatteverket diskriminerar kvinnor.
En studie som omfattar 487 besök vid Skattekontoren i Västerås, Enköping och Eskilstuna har studerats, och resultatet visar att männen får bättre service än kvinnorna.

" -Man ägnar mer tid till männen, delar ut mer information, tillkallar experthjälp snabbare, säger Karin Sidenström, utvecklare Skatteverket Mälardalsregionen."

Ansvariga på Skatteverket reagerar starkt på resultatet, och kommer nu att agera.

"-Det är allvarligt att vi inte tagit till oss den här typen av fakta tidigare. Nu vet vi att vi har ett ojämställt bemötande och nu gäller det att agera, säger Karin Sidenström."

Frågan är dock om Skatteverket verkligen har belägg för denna påstådda diskriminering?

De parametrar som ligger till grund för undersökningen och resultatet, presenteras varken i artikeln eller reportaget. Av erfarenhet vet jag att detta är en varningsklocka på att något inte står rätt till med en undersökning.

Frågan är om man i undersökningen tagit hänsyn till vilken typ av frågor besökarna ställt, samt hur besökarna själva har agerat vid besöket?

"I Sverige äger kvinnor bara 20 procent av förmögenheterna. Orsaken är att de inte äger företag i lika hög utsträckning som männen – eftersom de inte kan starta företag i branscher där många av dem har sin kompetens."
(Citat rån Företagande.se)

Om männen äger 80 % av förmögenheterna och står som ägare till majoriteten av småföretagen, är det då inte rimligt att tro att män och kvinnor till stor del har olika typer av frågor när de besöker Skatteverket? Frågor som även är avgörande för hur lång tid ett bemötande tar, vilket information som lämnas och om det behövs experthjälp eller ej.

Kan även tänka mig att männen är mer pålästa, förberedda och ställer mer krav när de besöker Skatteverket, och att kvinnorna mer förväntar sig att bli "omhändertagna".
(De feministiska teorierna där man satsar stora resurser på tjejer men utelämnar pojkarna, leder just till att tjejer fostras till att bli omhändertagna, medan pojkarna får utveckla sig kreativitet och framåtanda.)

För egen del är jag skeptisk till resultatet, då man inte presenterar de två viktigaste parametrarna för resultatet.
Hur komplexa frågor ställde männen respektive kvinnorna vid sina besök?
Hur passiva respektive framåt var männen och kvinnorna vid sina besök?

Har sänt ett e-postmeddelande till Skatteverkets presstjänst i Mälardalen och begärt att få ta del av undersökningen och underlaget.
Förhoppningsvis har jag materialet inom om några dagar, och får då se om Skatteverket har underlag för att påstå att kvinnor diskrimineras vid besök på Skatteverket.

Återkommer i denna fråga när jag fått del av undersökningen och dess underlag.

- - - - - - - -
Andra bloggar om feminism, jämställdhet och diskriminering.




Källa: Genusperspektiv (gästinlägg)

Inga kommentarer: