Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

tisdag 9 september 2008

Vård av sjukt barn påverkar inte kvinnors löner

Ursprungsartikel:
http://www.genusperspektiv.se/?p=990


En feministisk myt som spridits under lång tid, har nu avslöjats som en bluff.
Påståendet om att kvinnor får lägre lön på grund av att de tar ut större delen av den tillfälliga föräldrapenningen, saknar stöd i den studie som nyligen presenterats i ämnet.

Studien som presenteras i tidskriften Ekonomisk debatt (5/2008), och som omnämns i Smålandsposten, påvisar att könet inte har någon större betydelse för vem av föräldrarna som väljer att vara hemma för vård av sjukt barn.

I förhållanden där män och kvinnor har en likartad utbildningsnivå, ålder och ställning på arbetsmarknaden, tar kvinnorna ut 56 % av den tillfälliga föräldrapenningen.

Vilka faktorer är det då som avgör vilken av föräldrarna som oftast tar ut den tillfälliga föräldrapenningen?

"Den som arbetar i offentlig sektor, är yngre, tjänar mindre och har lägre utbildning än sin partner tenderar att ta ut mer ledighet än den som arbetar i privat sektor med god lön och hög utbildning. Variabeln kön utgör bara en av många faktorer."
(Citat ur Smålandsposten, 080906)

Det som avgör vem av föräldrarna som tar ut större delen av den tillfälliga föräldrapenningen, beror således till stor del på inkomst, ålder och utbildning, och mycket lite på kön.
En naturlig slutsats då en familj tjänar ekonomiskt på att låta föräldern med den lägsta inkomsten, vara hemma för vård av sjukt barn.

Det finns således ingen grund för påståendet att kvinnor får lägre lön, för att de i en större omfattning än männen är hemma för vård av sjukt barn. Tvärtom, så är de ofta hemma för vård av sjukt barn på grund av att de redan är lågavlönade, och har en lägre lön än sin partner.




Källa: Genusperspektiv (gästinlägg)

Inga kommentarer: