Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

torsdag 25 september 2008

VKO når uppgörelse om asylpolitik

Ursprungsartikel:
http://falkblick.nu/?p=390


Den danska asylpolitiken har varit i gungning sedan i somras, då EG-domstolen underkände de hårda danska reglerna för anhöriginvandring. Dansk Folkeparti har nu nått en uppgörelse med regeringen, som å ena sidan innebär att Danmark accepterar domstolens utslag, å andra sidan innebär en skärpning på andra områden. Kritiken kommer redan från flera håll.

Vi har tidigare skrivit om den dragkamp om invandringspolitiken som sedan i somras pågår mellan EG-domstolen och Danmark. I den sk Metockdomen underkände domstolen de hårda danska reglerna för anhöriginvandring, vilket skapade en politisk kris i Danmark. Såväl regeringspartierna Konservative och Venstre, som stödpartiet Dansk Folkeparti och Socialdemokraterne tog tydligt ställning emot domen, men oenigheten har varit stor om hur utslaget skall hanteras. Dansk Folkeparti krävde att Danmark helt enkelt skulle strunta i utslaget, och krav restes från partiets gräsrötter att DF skulle fälla regeringen om så inte skedde. Statsminister Anders Fogh Rasmussen å andra sidan hoppades på att kunna få med sig andra EU-länder på att ändra EU:s asylregler.

Rasmussens plan ser dock ut att spricka. Bara Cypern och Österrike har tagit tydlig ställning för Danmarks sak och Tyskland vacklar fortfarande i frågan. Det är troligtvis för lite för att åstadkomma en regeländring. Att ignorera EG-domstolen var heller inte ett alternativ för den EU-vänliga regeringen.

Nu har regeringen nått en uppgörelse med Dansk Folkeparti som innebär att Danmark accepterar domstolens utslag, men försöker minimera "skadan" genom ett antal regeländringar:

  • Skenäktenskap som ingås för att ge den ena parten uppehållstillstånd kan straffas

  • De prov i danska språket och samhällskunskap som krävs för medborgarskap kommer att skärpas

  • Danska åklagarmyndigheten får nya direktiv som syftar till att fler utländska medborgare som döms skall utvisas

Uppgörelsen får redan kraftig kritik. Thorkild Dam, ordförande för Nordsjaellands Språkcenter, menar att de skärpta reglerna gör att upp till 50 000 personer som under lång tid bott i Danmark avskärs från möjligheten att bli medborgare:

"Vi talar om människor, som arbetat i Danmark i flera år, betalat sin skatt och bidragit till samhället. Jag drar mig inte för att kalla det ren diskriminering… Man vill utestänga lågutbildade, analfabeter, sjuka och inte minst muslimer från att bli medborgare."

Men kritiken kommer också från ett annat håll. Inom Dansk Folkeparti är många missnöjda med att partiledningen de facto accepterat EG-domstolens utslag, och för första gången utsätts Pia Kjaersgaard för öppen kritik från de egna leden:

"Vi skulle ha hållit hårdare fast vid våra krav. Det är inte acceptabelt att vi låter EU bestämma Danmarks asylpolitik. Så kan vi inte ha det. Danmark försvinner, om det fortsätter på det här viset"

säger DF-politikern Bjarne Juel Møller. Andra menar att Dansk Folkeparti nu sviker sina väljare, och att det kan leda till en situation där en röst på DF uppfattas som meningslös.

DF:s partiledning avvisar dock kritiken och menar att man knappast kunde ha uppnått ett bättre resultat genom att sätta sig i tvärläge. På DF:s hemsida beskrivs uppgörelsen som "den kraftigaste skärpningen av dansk asylpolitik sedan 2002".

Striden om den danska asylpolitiken kommer säkerligen att gå vidare. Vad som är viktigt att påpeka är emellertid följande: det finns få frågor där det råder en så bred enighet, såväl mellan politiker som mellan väljare, som i den danska asylpolitiken. Det handlar inte bara om regeringspartierna Venstre och Konservative samt Dansk Folkeparti: under de senaste åren har både Socialdemokraterne och Socialistisk Folkeparti svängt och accepterar nu i stora drag den restriktiva linje regeringen står för. Vore det val idag, skulle de partier som står för en restriktiv asylpolitik få 167 mandat, medan de partier som står för en liberalisering av asylpolitiken (Liberal Alliance, Radikale Venstre, Enhedslisten) bara skulle skrapa ihop 8 mandat.

Att det politiska klimatet ser ut på detta sätt beror på att det även bland de danska väljarna finns ett starkt stöd för den restriktiva linjen, och att detta givit utslag i de senaste valen. EG-domstolens utslag har inneburit en hård prövning, men Danmark kommer inte att återgå till en "svensk" syn på asylpolitik.




Källa: Falkblick (importerad blogg)

Inga kommentarer: