http://www.genusperspektiv.se/?p=638
SVT rapporterar att Försvarsmakten nu frångår kravet på att framtidens officerare ska ha fullgjort värnplikten.
"Försvarsmakten släpper helt kravet på att den som vill bli officer måste ha gjort värnplikten. Man startar nu en aspirantutbildning som är öppen även för den som inte gjort lumpen."
Försvarsmakten har tidigare gått ut och uppmanat till ökad könsfördelning och jämställdhet inom försvaret.
Nu när blivande officerare inte längre behöver ha fullgjort värnplikten, ökar chanserna till att få fler kvinnor att utbilda sig till officerare, och således få en bättre könsfördelning.
Kan för egen del tycka det märkligt att kravet på fullgjord värnplikt slopas för de som vill bli officerare. Är man inte intresserad av att göra värnplikten, bör intresset för att bli officer inte vara nämnvärt mycket större?
Man måste fråga sig vad priset för jämställdhet kommer att hamna, om de grundläggande kraven slopas till förmån för en jämnare könsfördelning?
Kraven på de sökande till polishögskolan kommer att sänkas kraftigt i syfte att öka mångfalden och jämställdheten inom kåren. Brandförsvaret vill sänka de fysiska kraven för brandmän, i syfte att få in fler kvinnor i yrket. Försvarsmakten tar bort kravet på fullgjord värnplikt för att öka jämställdheten inom försvaret.
Man måste arbeta med jämställdhetsproblemet på ett mer långsiktigt sätt. Satsa i stället på att väcka intresse hos ungdomar att välja mindre traditionella yrkesroller och vägval.
Att slopa de mest elementära grundkraven för att öka jämställdheten och könsfördelningen, känns mer som ett hastverk som i slutändan kommer att slå tillbaka på jämställdheten.
Tror för egen del att man kan få mer jämställda arbetsplatser, utan att för den delen sänka kvalitén och kunskapen inom yrkeskårerna.
- - - - -
Andra bloggar om diskriminering, jämställdhet och utbildning.
Källa: Genusperspektiv (gästinlägg)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar