Ursprungsartikel:
http://advodia.blogspot.com/2008/07/bojkotta-pite.html
När jag läser kommentarerna på nätet till fallet med bensinmacksbiträdet i Piteå som vägrade hantera porrtidningarna på jobbet, märker jag att många inte ser problemet i det hela. Det är väl inget hot mot yttrandefriheten att en bensinmack slutar sälja porrtidningar? Det är väl helt upp till mackens chef vad han vill ha för produkter i butiken?
På en nivå är det givetvis så. Men som jag tidigare påpekat bereder fackets agerande i frågan vägen för en redan påbörjad utveckling där vissa individers överkänslighet i praktiken sätter allt snävare gränser för andra människors frihet. Dessutom har det nu visat sig att frågan inte bara handlade om en bensinmack, en tillfälligt anställd och bensinmackens kunder. I Aftonbladet kan man läsa om vad som drev fram mackchefens beslut: "Framför allt en röst avgjorde. Den tillhör Hans Hansson, chef för Piteå Kommuns kultur- och fritidsförvaltning och tidigare initiativtagare till ett nätverk mot mäns våld mot kvinnor. –Han hotade med att uppmana kommunen till bojkott av oss."
En högt uppsatt kommunal tjänsteman har alltså hotat med att kommunen skulle bojkotta ett försäljningsställe för att detta erbjuder sina kunder tidskrifter vilka inte på något sätt bryter mot landets lagar... Om man anser att det inte är ett hot mot yttrandefriheten, då har man en väldigt underlig syn på denna.
Till saken hör förstås också att vi har ett samhällsklimat där alla vi som inte kan se något kvinnoförnedrande i porren och som är för välinformerade för att tro att den leder till fler våldtäkter, lätt skräms till tystnad av en feministisk och nymoralistisk opinion som omedelbart stämplar oss som kvinnohatare. För vem vill väl offentligt bli beskylld för att hata kvinnor? Det är inte allt för långsökt att rent av tala om en slags mentalt terrorvälde. Följaktligen får porrmotståndarnas krav på bojkott lätt ett genomslag som inte motsvaras av deras faktiska antal. Och när en liten grupp på detta sätt skapar sig ett oproportionerligt stort inflytande vilket man använder till att begränsa andras tillgång till kulturyttringar man ogillar, ja även då är det frågan om ett uppenbart hot mot yttrandefriheten.
För övrigt är det inte bara traditionella porrtidningar som berörs i Piteå-fallet, utan även Slitz. Det borde mana till ytterligare eftertanke.
Läs mer:
http://aftonbladet.se/nyheter/article2790173.ab
-
Källa: Advodia (importerad blogg)
onsdag 2 juli 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar