Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

onsdag 25 juni 2008

Masoud Kamali om Sverigedemokraterna

Ursprungsartikel:
http://integrationsbloggen.blogspot.com/2008/06/masoud-kamali-om-sverigedemokraterna.html


Masoud Kamali har knappast någon trovärdighet kvar som integrationsforskare, men har idag fått skriva ett debattinlägg i Svenska Dagbladet om att Mediers bevakning gynnar partier som Sverigedemokraterna. Den analysen delar jag med Kamali, men på helt andra bevekelsegrunder.

Väljare vill ha mer restriktiv invandringspolitik än politikerna

Studien From Individual Attitudes towards Migrants to Migration Policy Outcomes: Theory and Evidence av Giovanni Facchini och Anna Maria Mayda visar att den europeiska befolkningen vill ha betydligt mer restriktiv invandringspolitik än den som förs och röstas fram av politikerna. Man skulle kunna säga att politikerna tar ett "moraliskt" ansvar genom att de - trots att väljarna tycker annorlunda - bibehåller en relativt välvillig invandringspolitik.

Att ta debatten gör Sverigedemokraterna mer populära

Eftersom mycket stora delar av befolkningen håller med Sverigedemokraternas politik i migrationsfrågor så leder debatt till att allt fler får upp ögonen för ett politiskt alternativ. Så länge Sverigedemokraterna kan argumentera på ett resonabelt sätt och inte framstå som rasister så kommer de att vinna på debatt. De främsta argument de etablerade partierna kan anföra mot SD är känslomässiga och moraliska, men de räcker inte i längden.

Är det rasistiskt att partier låter sig påverkas av Sverigedemokraterna?

Politikerna befinner sig i en knipa. De har förbundit sig att inte ha med Sverigedemokraterna att göra. Samtidigt har Sverigedemokraterna ett stort stöd i befolkningen för sin mer restriktiva invandringspolitik. Att införa en mer försiktig invandringspolitik har alltså folkligt stöd, men varje förändring i den riktningen kommer att leda till anklagelser om att vara populistisk, främlingsfientlig och att genomföra Sverigedemokraternas politik. Samtidigt fortsätter utanförskapet att växa bland den allt större utomeuropeiska befolkningen i Sverige, vilket illustreras av Socialstyreslens nya redovisning av socialbidragskostnaderna för flyktinggruppen.

Det ska bli intressant att se hur våra politiker ska kunna slingra sig ur denna rävsax.


Källa: Integrationsbloggen (importerad blogg)

Inga kommentarer: