Ursprungsartikel:
http://advodia.blogspot.com/2008/06/lt-oss-inte-verdriva-den-personliga.html
SvD:s ledarskribent Patrick Krassén är idag upprörd över att regeringen vill låta polisen få tillgång till PKU-registret, vilket innehåller blodprover från alla födda 1975 eller senare. Han talar om intrång i den personliga integriteten och uppmanar läsarna att begära utträde ur registret medan det ännu går.
Själv kan jag omöjligt bli upprörd över förslaget. Tvärtom tycker jag det skulle vara en bra idé att göra det obligatoriskt för samtliga svenskar att vara med i ett sådant register tillgängligt för polisen; det Krassén kallar för ett "mardrömsscenario". Jag har nämligen väldigt svårt att se hur det skulle vara mer integritetskränkande än att staten håller reda på oss via de personnummer vi alla är försedda med. DNA från ett blodprov kan på en nivå förvisso säga betydligt mer om oss än vad en sifferkombination gör, men för den som är beredd att lägga ner lite möda på saken säger ändå sifferkombinationen mest eftersom den hela tiden sätter spår runt om i samhället.
Om man jämför med FRA-lagen är det lätt att se skillnaderna. Till att börja med är ett e-mail eller ett telefonsamtal givetvis potentiellt oerhört mycket mer avslöjande om vårt privatliv än vad ett blodprov är. Dessutom måste man anta att polisen i arbetet med blodprover inte har något intresse av att detaljstudera dessa, som FRA-agenterna kommer att detaljstudera uppfångade meddelanden, utan att de nöjer sig med att i dator jämföra abstrakta teckenserier eller mönster i syfte att finna en gärningsman. Framförallt är skillnaden ändå den att medan FRA:s signalspaning antagligen inte avvärjer eller klarar upp ett enda brott (för att lyckas med det hade den behövt ske i hemlighet), så kan vi i förväg veta att polisens tillgång till PKU-registret ger resultat i form av ett tryggare samhälle när "buset" snabbare hamnar bakom lås och bom. Att det med den allra största sannolikhet faktiskt räddar liv.
Men finns då inte risken att polisen missbrukar sin tillgång till ett blodprovsregister? Jo, i teorin, men som redan borde ha framgått är det svårt att se exakt hur detta missbruk skulle se ut och vilken skada det skulle kunna åsamka den enskilda individen. Risken för missbruk av maktbefogenheter finns dessutom alltid där, enda sättet att gardera sig mot den är att helt avskaffa allt vad statsmakt heter. Fast gör vi det utlämnar vi oss åt den än större risken att enskilda individer missbrukar den makt som styrka, rikedom eller förslagenhet har gett dem.
Krasséns ledare:
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1404401.svd
-
Källa: Advodia (importerad blogg)
fredag 27 juni 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar