Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 17 september 2010

Trångboddhet anledning till ungdomskriminalitet?

URSÄKTER En ny variant på den gamla socialist/kommunistförevändningen att när det går snett för någon i livet så är det ”samhällets fel” presenterades igår av tidningen Sydsvenskan. Denna ”samhällets fel”-förevändning är ju ett alldeles utmärkt slagträ att ta till när man med sedvanlig svensk syltryggsmentalitet vill avsvära den felande individen allt eget ansvar för dumheterna man hittar på.

Sydsvenskans teori här är att det är trångboddheten i de tättbefolkade ”utanförskapsområdena” som gör att kriminalitet och urusla skolresultat är så mycket mer vanligt hos invandrarungdomar än hos motsvarande svenska ungdomar.

I sin artikel har Sydsvenskan intervjuat två killar från Rosengård, båda uppenbarligen av utländsk härkomst, och där fått sig till livs diverse fantasifulla förklaringar till problematiken. Vi presenteras för 16-åriga Said som ibland ”tvingas” sova ute för att hans pappa fått se sin patriarkala envåldshärskarmakt enligt muslimsk modell mer ifrågasatt när familjen kom till ett civiliserat västland. Detta har gjort att stämningen i den trånga lägenheten ibland tenderar att bli svår att handskas med, och Said sover då ute.

Han har också, som så många andra elever i Rosengårdsskolorna, så usla betyg så han kommer inte in på någon annan linje än IV-programmet på Bellevue, Malmös största program, där de som inte klarar godkänt i alla kärnämnen hamnar.

Här säger ju egentligen Sydsvenskans artikel mot sig själv. Det framgår av texten att det stora problemem inte är trångboddheten i sig självt, utan snarare faktumet att invandrade fäder, oftast av muslimskt ursprung, inte klarar av att ta till sig en modern västerländsk kultur där barnen, men kanske främst kvinnorna, tar en större plats än vad som normalt tillåts inom den muslimska familjen.

Även 26-åriga Abdullah kommer till tals, och han hade liknande problem med en aggressiv pappa. Många män förlorar makt när de lämnar sina hemländer, förklarar han. Här i Sverige blir de ofta arbetslösa. Och kvinnorna får mer att säga till om. I Abdullahs fall blev det kriminalitet och missbruk som följd av ”trångboddheten”. Abdullah tycker att socialen och politikerna har ansvaret för att bygga bort trångboddheten och se till så de ofta stora invandrarfamiljerna får större lägenheter.

Hur man istället skall kunna ”bygga bort” den riktiga anledningen till problemet, mannens envåldshärskarmakt enligt muslimsk modell, ger artikeln inget svar på. För det är ganska så uppenbart att trångboddheten, ehuru ett problem, inte är den utlösande faktor som ”tvingar” invandrarungdomar in på bottets bana, alldeles oavsett vad Sydsvenskan väljer att fabulera ihop för snyfthistorier av ”samhällets fel”-modell. Trångboddhet har funnits i alla tider och kommer med största sannolikhet alltid att finnas i olika varianter.

Men av vad jag, som själv växte upp med sex personer i en tvårummare, har sett så inte är det en trång lägenhet som är skälet till att man blir brottsling. Jag är säker på att många andra förutom jag kan intyga den saken. Är man dessutom i situationen att man har svårt att få en större bostad så kan det ju vara en idé att verkligen fundera en gång till om man nu skall skaffa det där fjärde,femte eller sjätte barnet man vill ha…

Gustaf Janson

PrintFriendly Share/BookmarkUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: