Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 6 september 2010

Sarrazin samlar anhängare

En debattstorm rasar i Tyskland efter att en bok av den socialdemokratiske centralbanksledamoten Thilo Sarazzin släpptes förra veckan. Sarazzin hävdar att Tyskland håller på att ”avskaffa sig självt” på grund av den stora invandringen av människor från Mellanöstern – människor som av genetiska skäl är svagbegåvade och av kulturella skäl inte klarar av att integreras i den tyska kulturen.

I ett land där invandringskritiker hittills i huvudsak varit hänvisade till det extremt stigmatiserade nationaldemokratiska NPD, vittrar politiskt inkorrekta regimkritiker nu seger. Isen håller på att brytas – frågor som tidigare varit tabubelagda i det offentliga samtalet börjar dryftas öppet, om än försiktigt och trevande, med de sedvanliga ceremoniella krumbukterna.

I det motsatta lägret finns en stark oro för vad som kan hända om den kraft som Sarrazin släppt lös skulle ta formen av en ny rörelse. Flera makthavare har uttryckt oro för att Sarrazin, om han skulle uteslutas ur det socialdemokratiska partiet, skulle kunna mobilisera invandringskritiker i ett nytt parti, som snabbt skulle kunna utvecklas till en en allvarlig konkurrent till de för tillfället dominerande partierna, som samtliga sjunger mångkulturens lov.

Trots att Sarazzin själv viftat bort frågor om planer på att starta ett eget parti, verkar han redan ha lockat till sig ett stort följe. Enligt en opinionsundersökning utförd på uppdrag av tyska Bild skulle hela 18 procent av alla tyskar kunna tänka sig att rösta på ett parti som hade riksbanksmannen som ordförande.

– De ser Sarrazin som någon som äntligen säger rakt ut det många tänker, menar Klaus-Peter Schöppner, chefen för opinionsinstitutet Emnid.

Många tyska konservativa väljare är missnöjda med kristdemokratiska CDU och anklagar partiet för att ha socialdemokratiserats under tiden av samstyre med SPD. Röster har höjts för ett nytt, genuint konservativt parti – en roll som vissa nu anser att Sarrazin med följe skulle kunna uppfylla.

Oavsett om Sarazzin väljer att starta en ny politisk karriär eller inte så har hans spektakulära utspel den senaste veckan släppt lös en kraft som på ett eller annat sätt kommer att kommer att kräva att få utlopp i politisk handling. Den tyska isen har brutits.Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

Inga kommentarer: