Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 6 september 2010

Populistiskt utspel av Moderaterna för effektivare brottsbekämpning

Två veckor före valet presenterade idag Moderaterna sitt förslag om kriminalpolitiken. Hur trovärdigt detta förslag är efter 4 år vid regeringsmakten överlåter Fria Nyheter till sina läsare att bedöma. Sen vet ej Fria Nyheter om detta är alliansregeringens förslag eller om det är ett rent moderatutspel.

- Det kan ju vara så att regeringen är synonymt med ”Nya Moderaterna” numera.

-Varför inte detta förslag kommit tidigare kan man ha sina funderingar på efter att allianspartierna suttit vid regeringsmakten i snart fyra år.

Hur som helst vill regeringen (M) skärpa straffen för återfallsförbrytare.

– Det ska bli påplussning för upprepande brottslighet, säger Fredrik Reinfeldt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och justitieminister Beatrice Ask (M) presenterade på söndagen tio punkter för att effektivisera brottsbekämpning. Reinfeldt betonade särskilt två punkter:

  • Fler brott ska resultera i strängare straff.
  • Skärpta konsekvenser vid återfall i brott.

Enligt Reinfeldt tillämpar rättsväsendet i dag en så kallad mängdrabatt. Det innebär att om en person har gjort sig skyldig till flera brott under utredningsperioden så fokuserar rättsväsendet på det grövsta och försummar övriga brott.

Men det vinna alltså regeringen ändra på.

Man låter det grövsta brottet konsumera den andra brottsligheten vilket betyder att massvis med kriminella gärningar inte blir utredda och inte finns med i straffmätningen, sa Reinfeldt på presskonferensen när han presenterade förslaget.

Tillsammans med justitieminister Beatrice Ask föreslår han nu en lagändring för att dämpa mängdrabatten. Förändringen ska ske inom nästa mandatperiod.Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: