Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 12 september 2010

Nytt rekord för SD i Synovate: 6,0%

OPINIONSMÄTNING I dagens väljarbarometer från Synovate som publiceras i bland annat DN får Sverigedemokraterna hela 6,0 procent. Det är det högsta resultatet partiet fått någonsin i en Synovatemätning och gör dem större än både Kristdemokraterna och Centerpartiet.

SD blir dock inte vågmästare då alliansen får egen majoritet med sina 50,5 procent, jämfört med de rödgrönas 42,2 procent. Dock ska man ha den så kallade ”skämmighetsfaktorn” i åtanke. Som United Minds opinionschef nyligen sa i Aftonbladet vågar många SD-sympatisörer inte över telefon avslöja att de tänker rösta på SD och väljer därför ofta ett alliansparti. Därför kan SD mycket väl vara vågmästare i denna mätning, utan att det syns i den officiella statistiken.

Uppgången från 4,7 procent till 6,0 procent är statistiskt säkerställd och har sannolikt med turerna kring SD:s TV-reklamfilm och den negativa särbehandlingen i media att göra. Endast vid två tidigare tillfällen har SD fått fem procent eller mer i Synovate. Första gången var 5,3 procent i december 2009 och andra gången 5,6 procent i februari 2010.

I övrigt kan noteras att det skiljer hela 8,2 procentenheter mellan blocken, Folkpartiet, som ökat sista veckorna, tappar 0,8 procentenheter men ligger fortfarande över åtta procent.

Miljöpartiet är nere på endast 7,2 procent, vilket är ett stort tapp från deras opinionssiffror för ett halvår sedan, då de låg mer eller mindre konstant runt 10 procent i mätningarna.

Samtliga partiers siffror

Resultat sedan föregående mätning inom parentes

M   31,8% (+1,9) FP   8,2% (-0,8) C    5,3% (+0,8) KD   5,2% (+0,2)
SD   6,0% (+1,3)
S   28,6% (-1,4) V    6,4% (-0,4) MP   7,2% (-1,0)

DN
Status.st

PrintFriendly Share/Bookmark
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: