Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 25 september 2010

Ny styrelsemedlem i ExpoOrganisationen Expo har valt in en ny styrelsemedlem enligt Journalisten.se. Expo har under den nu avslutande valkampanjen försett media med allehanda uppgifter för att försöka stoppa SD:s inträde i riksdagen. Uppgifter som den samlade svenska pressen till slut struntade i för att i stället vräka på urskillningslöst med onyanserade okvädningsord. Det är en ironisk paradox att när Expo så skulle komma till sin rätt för etablissemanget, så hade organisationen ingen betydelse i alla fall. 


Kanske vill expo reparera detta med en ny styrelsemedlem som jobbat inom reklambranschen samt haft en del med public service att göra och dessutom faktiskt jobbat som kulturminister i hela 10 dagar. Det är ett möjligt rekord för en ministertjänst i vårt land, alltså ett negativt rekord. Så här uttalar sig den nye styrelsemedlemmen Cecilia Stegö Chilò (fint folk har ofta dubbla efternamn och röstar aldrig på SD) för Journalisten.se.


Få saker engagerar mig mer än försvaret av det öppna samhället, säger Stegö Chilò till Resumé. Jag har följt de främlingsfientliga krafternas framfart på nära håll i Europa och vet att det behövs ett brett engagemang om inte deras enkla lösningar och budskap ska bli framgångsrika.


Stegö Chilò (nämns härefter enbart Stegö) vill inte att enkla lösningar skall bli framgångsrika. Rent språkligt och logiskt vill hon då alltså inte lösa problemen utan vill hellre att dessa förblir olösta (oavsett dess lösningar är enkla eller komplicerade).  


I ett öppet samhälle måste man faktiskt också få tycka vad man vill, man måste t.o.m. få ha åsikter om den tabubelagda immigrationspolitiken annars är det helt enkelt inget öppet samhälle. En paradox som måhända är i svåraste laget för Stegö. 


Kanske är en orsak till Stegös positiva syn på en ohämmad immigration den "svarta" (i ekonomisk mening svart) hemhjälp som bl.a. orsakade hennes rekordtidiga avgång som kulturminister. Om hennes hemhjälp hade sina papper i ordning förtäljer inte historien (eller vilken nationalitet hon hade), men Stegö har nog en "öppen" syn i sådana frågor. Så här stod det i DN när frågan om hennes obetalda TV-licens kom upp.


Får hon betala tillbaka sina avgifter sedan 1990?
- Vi får träffa en överenskommelse, säger Lars Lindberg, vd på Radiotjänst.
Det senaste deklarerade inkomståret 2004 tjänade Cecilia Stegö Chilò 641.600 kronor, vilket motsvarar en månadslön på drygt 53.000 kronor. Hennes man tjänade samma år 726.600 kronor, cirka 60.000 kronor i månaden. Tv-avgiften låg det året på 1.872 kronor.
Nio av tio svenska hushåll betalar årligen tv-avgiften, som nu ligger på 1.968 kronor per år.
- Människor med små inkomster gör rätt för sig. Folk ringer oss för att få dela upp sina betalningar. Men de gör rätt för sig, de tycker att det är värt det.

- Sedan finns det en liten grupp som raljerar över att de inte betalar. Det känns inget bra. Jag tycker att det är märkligt, säger Lars Lindberg. 


Stegö betalade alltså inte sin TV-licens trots att hon och hennes man hade en sammanlagt månadsinkomst på över 110,000 kronor. Detta skall ses att i jämförelse så betalar alltså 90 procent av de med mycket lägre inkomster sin licens. Detta med att "raljera" som Lars Lindberg nämner kommer från en ofta omtalad historia att Stegö skröt om att hon inte betalade sin TV-licens när hon var på Timbro. Hon hoppades t.o.m. att bli ertappad med sin uteblivna licensavgift, då skulle de få se på annat. Nu blev faktiskt Stegö bönhörd. Hon ertappades verkligen med att inte ha betalat sin licens. Problemet var dock att hon hunnit blivit minister och sällan har väl någon fått äta upp sina ord så som Stegö. 


Till slut kan nämnas att Stegö enligt Wikipedia betalade sin TV-licens när hon bodde i Tyskland, men varken före eller efter Tysklandsvistelsen då hon bodde i Sverige. Jag skulle säga att Stegö blir en typisk och bra styrelsemedlem i Expo.

Länk Journalisten.se

Länk DN

Länk  WikiUrsprungsartikel
Källa: Robsten blog (medlem)

Inga kommentarer: