Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

torsdag 26 augusti 2010

Frankrike sätter press på EU

Frankrike manade på onsdagen EU-kommissionen att tvinga Rumänien att hejda strömmen av romer/zigenare som försöker lämna landet — annars kan Parisregeringen komma att hindra en rumänsk anslutning till EU:s passunion Schengen.

I brev till EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso skrev den franske premiärministern Francois Fillon att Barroso bör se till att de fyra miljarder euro (ca 40 miljarder kronor) som Rumänien årligen lyfter i EU-stöd används till att få sina medborgare att stanna i hemlandet. Den rumänska massutvandringen har blivit ett EU-problem, förklarade den franske EU-ministern Fillon.

Den franske EU-ministern Francois Lellouche tillade i en radiointervju att ”Frankrike har inga juridiska möjligheter att tvinga den rumänska regeringen att bruka dessa pengar till att skaffa sin befolkning husrum och utbildning”.

- Men EU kan och det är därför premiärministern skrev till herr Barroso i dag, tillade han.

Sedan Frankrikes regering i slutet av juli varslade om att den i sin kamp mot brottsligheten ämnade riva hundratals olagliga zigenarläger har över 600 romer lämnat Frankrike. De flesta har sänts hem till Rumänien. De zigenare som flyttar hem frivilligt får 300 euro per vuxen och 100 euro per barn i bidrag från franska staten.

Tusentals zigenare har sökt sig till Frankrike från Östeuropa under de senaste åren, de har ockuperat mark och upprättat olagliga bosättningar på flera håll i landet. Under förra året utvisades inte mindre än 10 000 zigenare från Frankrike skriver Fria Tider.

Kritiska röster har hävdat att president Nicolas Sarkozy med åtgärden bara vill försöka reparera sitt sviktande väljarstöd inför valet 2012.Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: