Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

tisdag 15 juni 2010

SCB-rapport: Så arbetslösa är invandrare

Sysselsättningsgrad bland svenskfödda och utrikes födda, grafik: Statistiska Centralbyrån.

Sysselsättningsgrad bland inrikes respektive utrikes födda 2008, grafik: Statistiska Centralbyrån.

INRIKES. Statistiska Centralbyrån (SCB) gick i fredags ut med ett pressmeddelande där man marknadsförde en ny rapport – en omfattande kartläggning av arbetslösheten bland utrikes födda. Men traditionell media valde att slå dövörat till, rapporten ansågs ointressant och låg inte i linje med det politiska budskap man vill förmedla.

Det var en mycket omfattande rapport SCB offentliggjorde i fredags. Över inte mindre än 212 sidor bearbetas region för region hur arbetslöshetstalen ser ut för utrikes respektive inrikes födda svenskar. Siffrorna baseras på statistik från 2008. I rapporten skiljer man även på nordiska, europeiska och utomeuropeiska invandrare. Sysselsättningsgraden bland utrikes födda i storstadsregioner uppgår till 58%, att jämföra med 82% för inrikes födda.

Skillnaderna är dock stora mellan olika utrikes födda grupper. I Haparanda i norra Sverige är 40% av invånarna utrikes födda, men dessa är till stor del invandrade från Finland på andra sidan Torne älv och är inte alls arbetslösa i samma omfattning som andra invandrade grupper.

2008 var 76% av alla invandrare som kommit till Sverige under de fem senaste åren arbetslösa. En förvånansvärt hög arbetslöshetssiffra för att vara ”arbetskraftsinvandrare”, vilket de etablerade politiska partierna försökt att marknadsföra dem som. I vissa delar av landet överstiger, enligt rapporten, arbetslösheten bland samtliga utrikes födda 50%. Finanskrisen slog till först under hösten 2008.

För den som vill läsa rapporten finns den på följande länk:

Integration – ett regionalt perspektiv

MA.



Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

Inga kommentarer: