Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 13 mars 2009

Nu: Farid Habibi fick 2 års fängelse för våldtäkt och 5 års utvisning - Innan: Sossar och vänstern kämpade för att han skulle få stanna i landet

Ursprungsartikel:
http://politisktinkorrekt.wordpress.com/2009/03/11/nu-farid-habibi-fick-2-ars-fangelse-for-valdtakt-och-5-ars-utvisning-innan-sossar-och-vanstern-kampade-for-att-han-skulle-fa-stanna-i-landet/



Natten mot den 17 januari 2009 utsattes en ung kvinna i Växjö för ett sexuellt övergrepp i en bil.

Växjö tingsrätt dömde

farid_habibi-yelah1 Farid Habibi, född 1985-08-01 för våldtäkt till två års fängelse och fem års utvisning ur Sverige. Han förbjuds att återvända till Sverige före 2014-03-09. En åtalspunkt gällande misshandel ogillades.

Farid Habibi skall utge skadestånd till kvinnan med 85 400 kronor jämte ränta.

Offentligt biträde för Farid Habibi ersätts med 37 990 kronor, målsägandebiträde med 19 320 kronor. Kostnaderna stannar hos staten.

Bakgrund

Åtalspunkt 1: Våldtäkt, alternativt försök till våldtäkt

Farid Habibi

Habibi har natten mot den 17 januari 2009 inne i personbilen KKX 320 (en MAZDA 626), vilken varit parkerad intill bensinstationen Statoil, Handelsvägen i Växjö medelst misshandel eller annars med våld tvingat målsäganden till såväl vaginalt- som analt samlag. Våldet har bestått i att Habibi hindrat kvinnans rörelsefrihet genom sin kroppstyngd, knäppt upp hennes byxor, fört hennes trosor åt sidan, tagit tag i henne och särat på hennes ben samt tryckt sin arm mot hennes hals.

Alternativt har Habibi vid ovan angivna tid och plats på ovan beskrivet sätt medelst misshandel eller annars med våld försökt att tvinga kvinnan till såväl vaginalt- som analt samlag. Fara för brottets fullbordan har förelegat.

Åtalspunkt 2: Misshandel

Habibi har natten mot den 17 januari 2009 på en parkeringsplats mellan Västerledsskolan och Komvux på Wieselgrensgatan, Växjö, uppsåtligen misshandlat A genom att med sin hand ta ett tag om hennes hals samtidigt som han fört henne baklänges.

Därefter har han lagt sin arm runt hennes hals och knuffat henne till marken. Vid misshandeln uppkom smärta och en bula i huvudet.

Rättens resonemang

Habibi har förnekat gärningarna och bestritt de enskilda anspråken. Han har bestämt förnekat att han utövat våld mot kvinnan utan hävdat att kvinnan gjort sexuella inviter mot honom.

Han har inte haft samlag eller försökt ha samlag med kvinnan. Han har inte heller misshandlat kvinnan på sätt åklagaren påstått. Han har motsatt sig utvisningsyrkandet även vid fällande dom.

Kvinnans och Habibis uppgifter går isär på flera punkter. De har redovisat olika och helt oförenliga berättelse redan om hur deras möte vid Stortorget inleddes och vad som då sades dem emellan.

Vad som sedan utspelade sig i bilen har de även lämnat helt olika uppgifter om. Kvinnan har beskrivit hur Habibi med våld sedan slet upp hennes byxor och därefter på passagerarplatsen tilltvingade sig vad tingsrätten bedömer som ett i lagteknisk mening fullbordat såväl vaginalt som analt samlag.

Habibi har berättat att han aldrig lämnade förarsätet och att kvinnan skulle ha försökt förmå honom till samlag men att han avvärjt detta.

Ett vittne berättade om hans möte med kvinnan efter händelserna. Vittnet mötte kvinnan i rondellen vid Ulriksbergs-promenadens anslutning till Storgatan då kvinnan bad att få låna hans telefon och satte sig sedan på trottoaren omedelbart öster om rondellen och inväntade polis.

Kvinnan hade skärrad blick och upprepade samma saker gång på gång samtidigt som hon uttryckte sig med yviga gester, säger vittnet.

Tingsrättens slutsats

Åtalspunkt 1. Tingsrätten finner visat att Habibi med tillräcklig grad av våld betvingat kvinnan i enlighet med vad åklagaren påstått. Det är också klarlagt att Habibi med sitt könsorgan varit i beröring med kvinnans könsorgan under en inte helt kort tid samt att Habibi till en del trängt in i kvinnans anus.

Han skall då dömas för fullbordad våldtäkt.

Beträffande åtalspunkten 2 konstaterar tingsrätten att kvinnans berättelse i sig inte ger belägg för att Habibi avsiktligt skulle ha tillfogat henne smärta eller skada.

Hennes berättelse talar för att den bula hon fått i huvudet tillkommit av oaktsamhet eller möjligen grov sådan då Habibi med visst våld fört undan henne.

Åtalet för misshandel skall då ogillas.

Med hänsyn till såväl gärningens art som straffvärde kan annan påföljd än fängelse inte komma ifråga. Med beaktande av tingsrättens ställningstagande i utvisningsfrågan kan straffet stanna vid minimistraffet för våldtäkt, fängelse två år.

Habibi har gjort sig skyldig till ett av de allvarligaste brotten vi har med en strafflatitud på i normalfallet fängelse två till sex år.

Brottet i sig visar även på en fullständigt oacceptabel och djupt kränkande inställning till kvinnor. Hans beteende får då anses vara ett verkligt och allvarligt hot mot grundläggande värderingar och samhällsintressen. Av yttrande från Migrationsverket framgår att hinder för verkställighet av ett utvisningsbeslut inte föreligger.

Habibi skall då utvisas och förbjudas att återvända till Sverige inom fem år.

Habibi skall på grund av brottets svårighetsgrad och flyktfara kvarstanna i häkte till dess domen i ansvarsdelen vinner laga kraft mot honom.

Övrigt

Domen i tingsrätten var enhällig.

Tingsrättens dom kan överklagas till Göta hovrätt senast den 30 mars 2009.

Farid Habibi fick permanent uppehållstillstånd i Sverige tack vare en massiv kampanj från socialdemokraterna, SSU och vänsterpartiet.

Socialdemokraten Reza Javid (afghan) samt vänsterpartisten och riksdagsmannen Kalle Larsson var två politiker som jobbade för att Farid Habibi inte skulle avvisas till Afghanistan för ca 1 år sedan.

Tingsrätten konstaterar att: "Av yttrande från Migrationsverket framgår att hinder för verkställighet av ett utvisningsbeslut inte föreligger" dvs. samma myndighet som tidigare gav honom asyl konstaterar att han nu kan återvända till sitt hemland.

Länkar

Växjö tingsrätt, mål B 210-09 (daterad 2009-03-09)
Socialdemokraterna Växjö, Låt Farid stanna!
Afghana, Låt Farid Habili stanna!

//

Post hämtad från Fria Nyheter - skribent syd

-

Socialdemokraterna, vänstern och Farid Habibi

Farid Habibi är inte vilken afghan som helst utan en viktig symbol för vänsterrörelsens kamp för att fler människor från Afghanistan ska få stanna i Sverige.

farid_habibi-yelah

Under våren 2008 fanns det ett utvisningsbeslut mot Habibi och några av hans landsmän vilket genererade i kampanjen “Låt Farid stanna”. Det är alltså inte första gången som det funnits planer på att utvisa honom.

gerfref

Bland dem som då engagerade sig för att Farid Habibi skulle få stanna i Sverige finns socialdemokraten tillika ordförande för Afghanska föreningen i Örebro län Reza Javid.

“Ta ansvaret för de tvångsutvisades liv, Tobias Billström! Utvisningar på onsdag

Det är helt absurt, jag känner mig helt maktlös och irriterad. Jag har försökt vara glad en stund men det finns tyvärr inget utrymme för glädje då allt som vi hade hoppats på har bara varit förhoppningar och drömmar utan att gå i uppfyllelse.

Jag har nu fått av en väldigt trolig källa veta att på onsdag kommer många till att utvisas till kriget i Afghanistan. Den älskade Hofors-sonen, Enayatullah Adel, som nyligen hade fått sin frihet tillbaka och som hade just börjat drömma om sin student är en av de som är tänkta att utvisas. Det känns helt förkrossande, då Farid Habibi och Nobahar Marufkhel i Kållered är i mycket kritiskt tillstånd efter den långa hungerstrejken sedan i fredags. Det verkar som att regeringen inte bryr sig om deras liv längre.

Vi måste nu kämpa hårt för att ingen ska utvisas!
Stoppa utvisningarna till Afghanistan!”

Sossen Reza Javid 2008-04-04

Det som fick honom att engagera sig tycks vara ett brev från systrarna Sara och Sanaz Darabi. Brevet uppmanar människor att arbeta för att Habibi ska få stanna i Sverige. Sara Darabi har bakgrund som ungdomsansvarig i Kronobergs FN-förening och vet således hur man når ut till media.

För samma dag den 4 april 2008 publicerade Reza Javid ett brev författat av Sanaz Darabi. I brevet berättar hon att hon och systern startat en förening vid namn “Låt Farid stanna”. I brevet beskriver hon också vilken fin människa Farid Habibi är:

Farid Habibi har bott i Sverige snart 4 år (Växjö) trots hans tragiska bakgrund har han kämpat hårt och lyckades pusslat ihop sitt liv.

Han kom till Sverige när han var 18 år gammal och började studera direkt. Farid är en mycket målmedveten person med meriter som praktikant på företaget Teleborgs vvs och fram till fredags jobbade han på IV produkt AB som montör.

Han visste att språket var en väsentlig faktor för att kunna uppnå sin dröm om att starta eget i framtiden. Han tog dessutom sitt körkort och slogs sig till ro och hade inte den blekaste aning om vad som väntade honom. Där han skulle gripas och sitta inlåst på ett förvar på att vänta för att tvångdeporteras till Afghanistan. Han kommer absolut inte kunna överleva en dag där det härjar en massa extreminister som tar lagen i egna händer och berättigar sig själva att ta livet av människor.

Den 28 mars 2008 greps Farid Habibi, då 22 år, och Nobahar Marufkhil, 23 år. Anledningen var att de skulle utvisas ur Sverige då de inte ansågs ha flyktingskäl. En som snabbt kom att engagera sig för Habibi var Elin Schwartz, skribent för den våldsglorifierande internettidningen Yelah och vänsterextrema mediekooperativet Fria Tidningar. I en artikel berättade Schwartz att Habibi flytt till Sverige efter att han vårdats på sjukhus i Afghanistan. Genom flyktingsmugglare kom han till Sverige via bland annat Iran och Turkiet. 2004 kom han till Malmö. Senare flyttade han till Växjö där han började arbeta med Mohsen Darabi och hans firma Teleborgs VVS.

farid_habibi-ssu

Andra som engagerade sig var SSU och deras ordförande Jytte Guteland. I ett uttalande förklarade hon att det vore förfärligt om inte Farid Habibi fick stanna i Sverige.

– Migrationsverket måste ändra sin bedömning för Farids skull och andra i hans situation. Det är inte värdigt den svenska solidariteten att avvisa människor till den katastrofala situation som råder i Afghanistan.

Artikel - SSU

I Aftonbladet Debatt januari 2008 engagerar sig hela den röda rosen:

Låt de afghanska flyktingarna stanna

SSU och Thage G. Petterson tillsammans med FARR och Afghanska föreningen uppmanar Migrationsverket och den svenska regeringen att tänka om och tänka rätt. Sverige har en lång tradition av solidariskt flyktingmottagande och världen ser ofta på oss som ett föregångsland. I undersökningar placeras vi i topp när det handlar om att lista demokratiska länder och vi slår oss gärna för bröstet i vår iver att förklara hur väl vi följer de mänskliga rättigheterna. Men nu håller något på att hända, utvecklingen går i rakt motsatt riktning.

Migrationsverket har beslutat att utvisa flyktingar till Afghanistan trots massiva protester och en alarmerande humanitär situation i landet. Vi ser med oro och förtvivlan på den senaste tidens utveckling för afghanska flyktingar i Sverige.

I Sverige är just i detta nu 450 personer från Afghanistan polisärenden och ska utvisas. Många av dem har bott i Sverige i flera år, kan svenska språket och jobbar eller pluggar här. En övervägande del av dem är ungdomar, varav många unga pojkar. Precis den målgrupp som rekryteras till miliserna i ett land där väpnade rån, kidnappningar och självmordsbombare är vardagliga inslag.

Utrikesdepartementet avråder från alla resor till Afghanistan och hänvisar till det "osäkra säkerhetsläget" i landet. Krigsrapporterna och vittnesmål om självmordsbombare och den alltmer ohållbara situationen i Afghanistan avlöser varandra i nyhetssändningarna. Migrationsverket däremot gör en annan bedömning.

Man medger att det råder inre väpnad konflikt i delar av landet men att afghaner i Sverige kan avvisas till huvudstaden Kabul. Deras beslut tyder på både okunskap och en skev människosyn. Faktum är att situationen i Kabul är i det närmaste katastrofal och att de flyktingar som avvisas dit, i de allra flesta fall tvingas tillbaka till sina hemtrakter. Samma platser som Migrationsverket inte säger sig utvisa afghanska flyktingar till. På tio år har befolkningen i Afghanistans huvudstad Kabul åttadubblats och det råder stor brist på det mesta; mat, vatten, bostäder, arbete och naturligtvis säkerhet.

Möjligheten för en nyanländ i Kabul att klara sin egen försörjning är i princip obefintlig. Det råder en enorm trångboddhet och rättsäkerheten är svag. Under förra året dödades 5000 personer i säkerhetsrelaterat våld i landet. För att försöka klara sin egen försörjning flyr fler och fler människor från Kabul till de platser där väpnad konflikt råder.

Iran har beslutat att utvisa 1,5 miljoner flyktingar till Afghanistan. Vinterns snö och kyla kräver dagligen människoliv i det bergiga landet. Detta sammantaget med hur talibanerna alltmer tar kontroll över fler områden och den väpnade konflikten ständigt skördar nya offer gör att människorättsorganisationer slår larm som de hoppas att omvärlden lyssnar på.

FN:s flyktingorgan UNHCR visar på en katastrofal humanitär situation i Afghanistan. I höstas gästade den afghanska utbildningsministern Sverige och vädjade att man inte ska skicka tillbaka några flyktingar till Afghanistan.

Men varken Sveriges moderatledda regering eller migrationsverket lyssnar på larmrapporter från människorättsorganisationer eller vädjande från afghanska ministrar. Migrationsverket släcker framtidshoppet för hundratals unga afghaner i Sverige. Istället för att visa solidaritet och ge dem en fristad i vårt land väljer Migrationsverket alltså att blunda och avvisa människor till ett land där de riskerar förföljelse, krig och död.

Nu är det dags att visa att Sverige på allvar är en nation att räkna med. Stora, vackra ord om solidaritet med människor på flykt räcker inte, det krävs handling. Vi kräver att Migrationsverket ändrar sitt beslut och låter de afghanska flyktingarna i Sverige stanna. Vi kräver dessutom att Sveriges regering och migrationsminister agerar.

Jytte Guteland
Förbundsordförande SSU

Thage G. Peterson
Tidigare SSUs förbundssekreterare, minister och talman i Sveriges riksdag.

Michael Williams
Ordförande FARR

Nasim Sahar
Vice ordförande Afghanska föreningen

Reza Javid
Ordförande Afghanska föreningen Örebro län

Aftonbladet Debatt 2008-01-31

Efter att Farid Habibi gripits började han matstrejka. Till läsarna av Yelah och Fria Tidningar vädjade han om att få stanna.

farid_habibi-goteborgs_fria

Jag hoppas att Sverige hjälper mig. Jag är 100 procent säker att jag kommer dö om jag skickas tillbaka. Människorna i Sverige är snälla, men Migrationsverket och polisen förstår inte. Har de inte barn själva? Om deras barn hamnade i min situation, hur skulle det kännas då?

Fria Tidningar (Obs ej att förväxla med Fria Nyheter)

Även den tidigare arbetsgivaren Mohsen Darabi engagerade sig för att Habibi skulle få stanna. I ett brev som publicerades på Afghanha.se beskriver han Habibi:

Mohsen Darabi ( f.d.arbetsgivare till Farid Habibi ) om Farid Habibi:

Hej Nasim!

Mitt namn är Mohsen Darabi och vi pratades vid idag över telefon om min vän Farid Habibi 22 år gammal som greps igår kväll i Växjö och där med skickades vidare till kållered.

Jag träffade Farid Habibi för ungefär 3 år sen där han fortfarande studerade men var intresserad av att gå brevid och lära sig djupare om vvs yrket.

Han lärde sig väldigt snabbt därför beslöt jag mig om att låta honom fortsätta jobba hos mig. Han är en väldigt engagerad, ambitiös och positiv person med många bollar i luften. Jag blev väldigt snabbt imponerad av hans arbete och beundrade hans mod att fortsätta kämpa oavsätt situationen han befann sig i (där det fortfarande var oklart om han skulle avvisas eller ej)

Han jobbade ungefär hos mig i ca 2 år innan han fick ett beslut om att han inte var bland de afghaner som skulle få permanent uppehålls tillstånd.

De på migrations verket tillät därför inte honom att fortsätta jobba hos mig. Skulle han nu få uppehålls tillstånd så skulle jag direkt värva in honom på mitt företag

Jag tycker det är väldigt viktigt att människor blir upplysta om vad som egentligen föresigår där människor tvingas åtevända till ett krigs drabbat land och riskerar sina liv. Därför tog jag kontakt med dig och jag är mycket full medveten om er arbete för just personer som befinner sig i samma sits som Farid.

Skulle du vilja ha yttligare information så kontakta mig gärna
Tack på förhand!

Med Vänliga Hälsningar

Mohsen Darabi

Den 10 april 2008 ändrades beslutet, Farid Habibi fick stanna och inom ett år hade Sverige berikats med ytterligare en våldtäkt i statistiken. En som jublade var nämnde Reza Javid. På hans blogg kunde man läsa:

Farid Habibi och Nobahar Marufkhel som båda fanns i förvaret i Kållered och som hade hungerstrejkat sedan förra fredagen, dvs 28 mars, befann sig på sjukhus idag, den förstnämnde hade även en gång förr fått blödning i munnen pga av hungerstrejken. Under två veckor har båda vägrat att varken äta eller dricka, sjukhusbesöken har varit anledningen till att de tack och lov fortfarande lever. Tidningarna skrev om dem, många solidariska själar som var riktigt oroliga för deras liv och för flyktingarnas rättigheter, publicerade stöduttalanden för att påminna folket om vad som pågick inom Sveriges gränser.

Att Dan Eliasson och kompani inte visade något orolighetstecken kan inte vara annat än bevis på att migrationsverket inte längre är ett verk som ger människor skydd och möjlighet till ett tryggt liv utan de hellre gör tvärtom, dvs sätter in skyddsbehövande flyktingar i förvar för att de ska försöka ta sitt liv eller att de ska känna sig helt vergivna av mänskligheten.

Det känns verkligen riktigt skönt att nu äntligen konstatera att Farid och Nobahar har fått tillbaka sin berövad frihet. De släpptes fri för ett par timmar sedan och återvänder ikväll hem till Växjö och Kalmar. Didar från Malmö, som hade varit med dem på sjukhuset ringde mig nyligen och berättade det. Jag håller på och meddelar medkämparna om den väldigt efterlängtade och glada nyheten.

Efter fredagens frisläppning av Reza Rezai från Markaryd och gårdagens stoppande av Ismatullah Heidaris avvisning var den här nyheten den viktigaste och största nyheten som kund öka våra förhoppningar och vårt hopp. Det ger hopp och inte bara jag utan de flesta av medkämparna har börjat faktiskt hoppas återigen. Fortsätt kampen tills ingen fler person ska tvångsutvisas till kaoset i Afghanistan!

-

Sossar och Vänstern

Er kamp för afghanen ledde till att en kvinna fick sitt liv förstört!

Hoppas ni är nöjda med er själva nu….

-

Vår kollega Webmagasin REBELL skriver idag

Öppet brev till sossarna, Reza Javid, Kalle Larsson mfl

För ca ett år sedan hungerstrejkade afghanske medborgaren Farid Habibi för att få stanna i Sverige. Han satt då i Migrationsverkets förvar i väntan på utvisning till Afghanistan. Snyftreportagen var många i media. Bland annat fabricerade den ökända invandrarkramartidningen Yelah ihop en snyftare av rang som gick ut på att det inte fanns någon som helst möjlighet att utvisa Habibi.

Farid Habibi fick senare permanent uppehållstillstånd tack vare en massiv kampanj från bl a sossarna, SSU, dumsossen Reza Javid (har lämpligt nog raderat sin sida om detta) och vänsterpartiets mest framträdande stolle Kalle Larsson. Detta alltså trots att det i flera instanser befunnits saknas flyktingskäl……

Läs hela på

Webmagasin REBELL postat 2009-03-11




Källa: Politiskt Inkorrekt (Medlem)

Inga kommentarer: